Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

996515.jpg

"Vissa frågor har fått mer fokus"

Nej till månggifte, ja till arvsrätt, skolplikt och även fri invandring, men på lång sikt. Det var Annie Lööfs(C) besked när hon landat i Sverige efter semestern.

- Jag är väldigt glad att vi har en debatt. Vi ska vara idémotorn i svensk politik.

Det sade Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en intervju i P4 Extra på torsdagseftermiddagen, sedan hon landat i Sverige efter en avbruten semester i Thailand.

- Det finns inget viktigare för en partiledare än att vara på plats i debattens hetta och peka ut kursen framåt, svarade Lööf på frågan om varför hon avbrutit semestern.

Dessförinnan hade hon suttit i telefonmöte med sina partikamrater om den debatt som uppstått om det kontroversiella förslaget till nytt idéprogram

- Jag tycker om att det är liv i luckan. Men vissa frågor har fått mer fokus och skymt den riktigt viktiga debatten.

Annie Lööf hävdar att det är bra att Centern är i fokus och jämförde med andra partier som presenterat nya idéprogram i höst som knappt märkts.

- Det som nu diskuteras är ett första utkast från en idéprogramgrupp. Vi ska bearbeta detta i partistyrelsen.

Partiledaren klargjorde också sin åsikt i de mest kontroversiella delarna i förslaget till nytt idéprogram.

Bland annat förslaget om fri invandring, som hon stöder principiellt.

- Öppna gränser på lång sikt, men inte vare sig imorgon eller om tio år. Utan på lång sikt.

Hon vill ha kvar arvsrätten för barn som den ser ut i dag. Detsamma gäller skolplikten.

- Min personliga åsikt lutar mot att vi bör behålla den skolplikt vi har idag. Jag känner i magen att den vi har idag har gagnat eleverna. Men jag är beredd att lyssna in vad medlemmarna tycker.

Annie Lööf säger sig också alltid ha varit emot månggifte, trots att hon under sin tid i ungdomsförbundet talade för att göra månggifte tillåtet.

- Jag var väldigt ung då och försvarade som representant för ungdomsförbundet det majoritetsbeslut som hade fattats. Det är en uppgift för en ledare att stå bakom de majoritetsbeslut som fattas. Men min personliga åsikt kvarstår. Jag är inte för månggifte och kommer inte vara det i framtiden.

Mest läst