Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

"Visning som frambringade skratt i publiken"

Fem frågor till modejournalisten Frida Zetterström om Mercedes Benz Fashion Week för våren/sommaren 2014 som avslutades i Stockholm på onsdagen.

Vad kommer vi se för mode nästa vår och sommar?

– Om man ska peka på en tydlig trend så är det välskräddat. Nästan alla märken visade någon form av kostym som ju är ett klassiskt välskräddat plagg. Det är lite mindre färg än vad vi är vana vid på damsidan, lite mer nedtonat och svart och vitt. De sportiga influenserna finns kvar och man ser mycket nya roliga funktionsmaterial. Som kontrast till det finns också ovanligt mycket skinn. Det såg man som material i alla olika sorters plagg. Designern Johanna Pihl visade bland annat fantastiska skinnbyxor i geometriska former.

Vilka visningar var bäst?

– Det var kul att se Whyred som gjorde en stark visning efter att ha dippat för några säsonger sedan. Även om den inte riktigt faller mig personligen i smaken så var det kul att se Ida Sjöstedt som var trogen sitt arv med mycket tyll, spetsar och broderier. Sedan överraskar alltid Textilhögskolans visning positivt.

– Bea Szenfeld stod för den mest artistiska visningen. Modellerna var endast iklädda nylonstrumpor och fantastiska kreationer av papper. Det var också den enda visningen som frambringade skratt i publiken.

Och på herrsidan?

– Den största positiva överraskningen var Uniforms for the Dedicated som inte visat under modeveckan tidigare. Jag som är ganska kommersiellt inriktad uppskattade att det var bärbart. De visade fina tighta bomberjackor i härliga färger och det var mycket struktur i materialen.

Vad ser du för trender när det gäller accessoarer och styling?

– Överlag var det mycket roliga hår. Vissa säsonger har det varit väldigt slätstruket, både bildligt och bokstavligt. Nu var det stor variation och göteborgsduon Lernberger Stafsing stod bland annat för hår och make på Bea Szenfelds visning. Sedan fick accessoarerna generellt ta större plats än vanligt. Maria Nilsdotter, Conrnelia Webb och Sophie Gyllenhammar hade en gemensam smyckevisning.

Om du skulle summera den här upplagan av Mercedes Benz Fashion Week?

– Det var en bra modevecka, även om det så klart är tråkigt att så många väljer att inte visa under de här dagarna. Jag saknade till exempel Rodebjer, Minimarket, Stylein, Acne och Fifth Avenue Shoe Repair. En del väljer att visa i andra former eller utomlands, men i grund och botten är det en kostnadsfråga. Man har helt enkelt inte råd i lågkonjunkturen.

Frida Zetterströms bilder från Fashion Week på Instagram: frilansfrida

Bild - 2
Bild - 3
Bild - 4
Mest läst