Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Visa att studenterna behövs i stan

Stadens ledning borde skicka tydliga signaler om att förvaltningarna i Göteborg aktivt ska arbeta med att släppa in studenter i verksamheterna redan under studietiden, skriver Hampus Magnusson och Mattias Tykesson (M).

Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd, svarar på vårt utspel om uppsatspool och studentmedarbetarskap (GP Debatt 21/3). Danielsson, och Saco Studentråd, och vi i moderaterna verkar stå varandra nära i den här frågan. Men Danielsson skriver ändå att frågan om studentmedarbetarskap bygger på missuppfattningar om hinder för att deltidsanställa studenter, och att det största hindret är attityder.

Givetvis är det största hindret attityder, både vad gäller att öppna upp för deltidsanställningar och examensarbeten. Rent juridiskt finns inga hinder alls och redan i dag finns det studenter som såväl arbetar deltid i Göteborgs Stad som skriver examensarbeten för Göteborgs Stad. Men de är alldeles för få och skulle kunna bli ännu fler. Den stora poängen med våra två förslag är att man från stadens ledning borde skicka tydliga signaler om att förvaltningarna aktivt ska arbeta med att släppa in studenter redan under studietiden.

Negativa attityder

Att det i grunden rör sig om negativa attityder mot studenter i arbetslivet kan man läsa bland annat i remissvaret till studentmedarbetarskap från stadsdelen Norra Hisingen; Att införa studentmedarbetarskap som innebär att studenter utöver sina heltidsstudier ska arbeta 10-15 timmar i veckan för Göteborgs Stad kan innebära risker i form av stress, hög belastning och intressekonflikter.

Risken för stress, hög belastning och intressekonflikter tror vi att studenten själv kan hantera, och att Göteborgs stad inte erbjuder studenter jobb innebär bara att någon annan gör det i stället.

Danielsson efterfrågar att man ska föra mer dialog med universiteten i stället för att debattera politiskt. Det skriver vi under på – vi ser inget hellre än en konstruktiv diskussion med alla delar av samhället för att stärka Göteborg och Sverige ur ett studentperspektiv.

Hampus Magnusson (M)

biträdande kommunalråd

Mattias Tykesson (M)

ledamot Moderata Studenters Riksstyrelse

Mest läst