Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Virkade blötdjur bra för bebisar

Just nu samlas en massa bläckfiskar in till landets neonatalavdelningar. Men det handlar såklart inte om riktiga, utan virkade sådana, som ska ge trygghet till de för tidigt födda bebisarna.

Det hela började i Danmark där en pappa gav en virkad bläckfisk till sin för tidigt födda dotter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Hon låg konstant och höll i sonderna och drog ut dem, men när hon fick bläckfisken slutade hon med det och höll i bläckfiskens armar i stället, säger Jeanette Birkholm, som driver bloggen babydjungeln och koordinerar projektet i Sverige tillsammans med Puk Bering.

Det här spred sig till fler föräldrar i Danmark, och i början av året tog sig bläckfiskarna även till Sverige. I nuläget är 19 neonatalavdelningar från Malmö i söder till Östersund i norr inkopplade. Privatpersoner virkar och skickar in bläckfiskarna till särskilda ambassadörer, som sedan förmedlar mjukdjuren till sjukhusen.

Förutom att bebisarna ofta slutar dra ur slangarna har man i Danmark märkt att bebisarnas hjärtfrekvens blivit jämnare och syresättningen i blodet bättre.

Fler avdelningar är på väg att ansluta sig och bläckfiskarna fortsätter strömma in.

– Jag tror det tilltalar folk att kunna göra välgörenhet lokalt. Många känner nog också för föräldrarna som fått ett för tidigt fött barn och förstår deras rädsla, säger Jeanette Birkholm.

 

Fakta: Bläckfisk-projektet

Startade i Danmark och kom till Sverige i början av året.

Går ut på att privatpersoner virkar bläckfiskar enligt ett särskilt mönster. Dessa samlas in till avdelningar till för tidigt födda. Allt sker helt ideellt.

De för tidigt födda bebisarna, som ofta har för vana att hålla i och dra ut sonderna, har visat sig ta tag i bläckfiskarnas armar i stället.

I Danmark har sjukvårdspersonal märkt att bebisarnas hjärtfrekvens blivit jämnare och syresättningen i blodet bättre, men det finns inga vetenskapliga studier på detta.

I dagsläget är neonatalavdelningar i 19 städer inkopplade. I varje stad finns en ambassadör som organiserar insamlingen.

Källa: Babydjungeln (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.