Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
223732h1024.jpg

Nu ökar efterfrågan på bostäder igen. Men priserna spås öka i makligare takt. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Vinterstiltjen förbi på bomarknaden

Bostadsmarknaden håller på att ta fart igen efter jul- och nyårshelgerna. Efterfrågan ökar men det finns tecken på att den värsta överhettningen kan vara över.

Den svenska bostadsmarknaden har varit het de senaste åren. Så het att experterna varnat för en bostadsbubbla. De politiska partierna har inlett samtal om åtgärder som ska bromsa den snabba prisutvecklingen och hejda hushållens skuldsättning.

Men i höstas bromsade priserna in. I november registrerade Svensk Mäklarstatistik ett trendbrott och under årets sista månader stod priserna i praktiken stilla. I centrala Stockholm backade till och med priserna i något i november.

Jul- och nyårshelgerna är traditionellt lågsäsong med förhållandevis litet utbud och få affärer. Nu ökar utbudet snabbt igen, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel med drygt 500 mäklare. Panelen får också frågan om marknaden är mest fördelaktig för säljare eller köpare.

Utplaning

Ovanligt nog är fördelen för säljarna mindre i Stockholm än rikssnittet och minst av de marknadssegment Fastighetsbyrån jämför.

-Stockholm brukar bana väg för övriga marknaden och det här kan tyda på att vi har en mer långvarig utplaning av priserna, säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist.

Statliga bolåneinstitutet SBAB konstaterar i rapporten Mäklarbarometern att efterfrågan, budgivning och slutpriser ökade i långsammare takt under det sista kvartalet 2015.

-Man får gå tillbaka till 2012-2013 för att hitta liknande siffror, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

Makligare takt

De mäklare SBAB frågat tror på prisökningar med ungefär 1 procent per kvartal under 2016, det vill säga klart lägre än de senaste två årens rekordnivåer med priser som rusat med 10-15 procent per år.

-De strukturella obalanserna finns kvar med en snabbt ökande befolkning och ett bostadsbyggande som inte tillnärmelsevis möter behoven. Räntan väntas inte öka väsentligt så man kan anta att priserna fortsätter stiga, men i makligare takt, säger Tor Borg.

I slutet av nästa vecka kommer nya siffror för bostadsprisutvecklingen i januari.

För vem är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu: köparna (0) eller säljarna (10):

Januari 2016 December 2015

Riket 7,42 7,11

Stor-Stockholm 7,25 6,95

Stor-Göteborg 7,46 6,94

Stor-Malmö 8 7,45

Källa: Fastighetsbyråns Mäklarpanel

Mest läst