Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

spd5a21e.jpg

Vinterblek hud utsatt på semestern

Skydd, skydd och åter skydd – i form av kläder, solkräm och solglasögon. Så råder receptet för bleka svenskar som åker på solsemester mitt i vintern.

– Man är relativt oskyddad på vintern och UV-strålningen i länder som Thailand är mycket starkare än vad man kanske tror, säger Ulrik Ringborg, professor i onkologi vid Karolinska institutet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi säger inte att man ska sitta inne, men man bör inte vara bar ute i solen mer än kortare stunder.

På sommaren har huden gradvis hunnit bygga upp både tjocklek och UV-skydd, men under mörka vintern är svenskar som mest sårbara för solens strålar. Ringborg, som också sitter i statliga Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga UV-råd, varnar för alla typer av brännskador orsakade av solens UV-strålning. Dit räknas även rodnad som står från en dag till en annan.

– Bränd hud omsätts, det vill säga faller bort, snabbare. Många vill ju vara bruna av kosmetiska skäl och då är det bättre att ta det försiktigt med solen, säger Ringborg.

Upprepade solskador ligger också bakom den stora ökningen av hudcancer i Sverige. Minst 90 procent av fallen av malignt melanom orsakas av UV-strålning, enligt Ringborg.

– Den hör till de cancersjukdomar som ökar mest och det beror på våra solvanor, säger han.

Mest läst