Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Två av rotorbladen i väntan på montering på Risholmen vid Arendal i Göteborg. Bladen är 55 meter långa, ihåliga och manshöga vid sina fästen.

Vingar som når högst i stan

Det 80 meter höga nya vindkraftstornet är monterat. Men de 55 meter långa vingarna ligger och väntar på Risholmen i Göteborgs inlopp. På måndagen hoppas man kunna börja montera dem.

De hårda vindarna har de senaste veckorna försenat arbetet med monteringen i det som ska bli Sveriges mest kraftfulla vindkraftverk med en turbin på 4,1 megawatt. Men i fredags kunde tornet byggas upp av de fyra rördelar i stål som väger 75 ton per del.

När GP besökte vindkraftsområdet på Risholmen vid middagstid i lördags stod kranarna beredda att börja lyfta upp och montera det stora maskinhuset, den så kallade nacellen, som kom på plats vid 19-tiden på kvällen.

På söndagen var det tänkt att den första och kanske också den andra vingen skulle monteras och börja fullborda verket. Men än en gång var väderprognoserna dystra och vid 10 sekundmeter 80 meter upp i luften går en säkerhetsgräns.

Fredrik Johansson är projektledare på General Electric som levererar vindkraftverket till Göteborg Energi:

- Monteringen av maskinhuset tog lite längre tid än väntat och det blåste lite för mycket så montörerna fick ledigt och i morgon, måndag, tar vi nya tag.

I bästa fall räknar han med att monteringen av alla tre vingar ska vara klar på tisdag.

- Men detta är en testmodell och det kan alltid hända saker, säger han.

Vingarna eller rotorbladen kommer att nå en höjd på 145 meter när vindkraftverket står helt klart och därmed blir det ett högre landmärke än både Lisebergstornet (116 meter) och Skanskahuset (81 meter). Det blir också dubbelt så högt som de tio äldre vindkrafttorn som finns på Risholmen och grannen Hjärtholmen.

Göran Markänger, projektledare på Göteborg Energi, berättar att det nya vindkraftverket ersätter ett av de äldre på Risholmen.

- Här finns fem verk från 1996 på 0,6 megawatt och det som stod på den här platsen är sålt och ska återuppföras i USA. Det finns alltså en eftermarknad för vindkraftverk.

I mars ska det nya verket överlämnas till Göteborg Energi och Göran Markänger vill förbereda göteborgarna på att det är helt normalt om det kommer att stå still ibland.

- Vi kommer göra en del tester så det kommer snurra ibland och stå still ibland. Chalmers bedriver forskning och hela bladen är fulla med sensorer.

Mest läst