Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vindkraften – en krisbransch

Att vindkraften i Sverige omgående kan ersätta kärnkraften är ett välljudande påstående för alla oroliga efter Fukushima. Sanningen är dock en annan, skriver Ulf Lindblom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På GP Debatt (5/5) kunde man läsa att ”kärnkraften kan avvecklas redan nu”. Vid närmare granskning visade sig detta inlägg utmynna i vanlig vindkraftspropaganda. Författarna måste säkert göra denna markering, då högskolan de företräder har stora intressen av att vindkraften som energikälla hålls vid liv och ger tillgång till forskningsanslag och utbildningsplatser.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I inlägget påstås helt frankt att vindkraften i Sverige omgående kan ersätta kärnkraften, ett välljudande påstående för alla oroliga efter Fukushima. Vetenskapligt håller inlägget dock inte måttet. Intressant nog anmäls på samma sida ett inlägg om vindkraftens problem. Detta inlägg, som publiceras på GP:s nätupplaga, bekräftar orimligheten och motsäger halmstadsförfattarna.

Sievert Göthlin konstaterar i sitt inlägg, att vindkraften aldrig har behövts för landets energiförsörjning. Sverige har redan ett överskott på fossilfri el och detta överskott kommer successivt att öka. Enda anledningen till att ett antal verk redan står på plats och att flera planeras är de lockande subventionerna.

Företagens moral kan diskuteras

Företagen får dessa bidrag genom elcertifikaten som en bonus av vanliga elkonsumenter. Detta har lockat till sig investerare och en lång rad vindexploateringsföretag som Eolus, Etrion, Arise, Rabbalshede med flera. Moralen hos dessa företag kan diskuteras. I många år har de predikat vindkraftens effektivitet och lönsamhet och anklagat tveksamma kritiker för lögnaktighet. Nu kan man – enligt artikeln på nätupplagan – inte längre dölja att stora delar av vindindustrin är konkursmässig och skriker efter mer subventioner och höjda elcertifikat. Trots detta fortsätter bolagen att sälja till intet ont anande människor. De planerade men tveksamma etableringarna i Göteborgs hamninlopp och i Ulvås i Kungsbacka kommun är talande exempel. Man kan nog tala om en industri i kris.

Ulf Lindblom