Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Vindkraftbranschen har kollapsat

Vindkraften behövs inte eftersom Norden är på väg mot ett stort överskott av el. Vindkraften är heller inget energisystem utan ett finansiellt system för att överföra elkundernas pengar till vindindustrin och LRF:s markägare. Systemet har nu kollapsat, skriver Johnny Fagerström och Björn Törnvall, Svenskt landskapsskydd, i en slutreplik till Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi, och Annika Qarlsson (C).

Vindindustrin och Centern är intimt sammankopplade i sin målsättning att med mångmiljardsubventioner bygga sönder det svenska landskapet med vindindustriområden. Det handlar om tusentals vindkraftverk. 150 000 människor riskerar att få sin livsmiljö förstörd.

Vindkraften behövs inte eftersom Norden är på väg mot ett stort överskott av el. Vindkraften är heller inget energisystem utan ett finansiellt system för att överföra elkundernas pengar till vindindustrin och LRF:s markägare. Systemet har nu kollapsat. I ett öppet brev till regeringen beskriver vindindustrin själva hela branschen som konkursmässig. Några citat från brevet: Hela branschen blöder, branschen riskerar falla samman, befintliga vindkraftverk klarar inte sina egna kostnader, ingen kalkyl går att räkna hem.

Den bifogade kalkylen visar att varje vindkraftverksägare måste skjuta till nästan 2 miljoner kronor per verk och år för att gå runt. Branschen kräver nu ännu mer subventioner samtidigt som man med alla medel smutskastar alla andra kraftproducenter. När så även Kungliga Vetenskapsakademiens (KVA) energiutskott i en skarp artikel i SvD den 22/4 vetenskapligt sågade hela vindkraftssatsningen har ridån fallit ännu tyngre över branschen. Det är i denna kontext man ska förstå Lundströms och Qarlssons inlägg.

Kärnkraften inte subventionerad

När det gäller Annika Qarlssons (c) desperata och obegripliga utfall mot kärnkraften så vill vi bara påminna om att det är främst Centerns ändrade hållning som banat väg för ny kärnkraft, inget annat. Vad var Qarlssons roll i detta? Om man är på väg att ändra sig igen så vill vi bara påminna om Gunnar Hedlunds klassiska uttalande att Centern har velat, och kommer alltid att vela…

Påståenden om subventioner till kärnkraft kan vi glömma. Kärnkraften har flera gånger om burit sina kostnader, inte minst genom den särskilda effektskatten på kärnkraft som bara den dragit in över hundra miljarder till statskassan. Man måste förstå att bara för att staten engagerar sig i en verksamhet så är inte det automatiskt en subvention.

Även när det gäller den finska reaktorn kommer Centern med påhittade uppgifter, sannolikt hämtade direkt från vindlobbyn. Det är rätt att reaktorbygget är försenat på grund av att det är det första i sitt slag och att det är fördyrat till ca 50 miljarder kronor, men även om det stiger till 80 miljarder kronor så kommer det ändå inte att bli dyrare än vindkraftsel. Reaktor nummer två byggs i Frankrike och nummer tre och fyra i Kina. Priset sjunker hela tiden.

Annika Helker Lundström och Svensk Vindenergi har ingen kompetens att bedöma KVA:s slutsatser. Svensk Vindenergi är en organisation som har till uppgift att maximera vinster och subventioner för vindindustrins intressen. De har inte för avsikt att ta något ansvar för Sveriges konkurrenskraft eller för de svenska elkunder som ska stå för notan.

Jonny Fagerström

Björn Törnvall

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Mest läst