Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Vindkraft till havs öppnar stora möjligheter

Sverige har möjlighet att både skapa jobb och hejda klimatförändringar genom havsbaserad vindkraft på export. Antingen gör vi dessa satsningar eller också lämnar vi fältet fritt för andra aktörer, skriver Katarina Erlingson och Kristina Jonäng (C). 

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Visst finns det lönsamhetsmässiga risker med havsbaserad vindkraft. Men Sverige har Europas längsta kust och i övrigt goda förhållanden. Här finns ett industriellt kunnande som Sverige kan välja att ta tillvara eller bara lämna därhän. Studier från Energimyndigheten och Chalmers pekar på risker, men också på stora möjligheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det vi vet är att hela EU- området har stora beting för att nå sina mål om ökad andel förnybart. Bara Sverige och ytterligare ett par nationer kommer att nå sina EU-mål. Behoven att köpa förnybar el utifrån kommer att öka bland dessa länder. Antingen genomför Sverige satsningar på havsbaserad vindkraft och hämtar hem fördelar i form av jobb och minskade klimatförändringar. Eller också lämnar vi fältet fritt för andra aktörer och då går Sverige miste om jobb samt miljömässiga fördelar. 

Det finns inget utrymme i svensk politik för att vara besatt av kärnkraftsavveckling eller att vara besatt av kärnkraftsutbyggnad. Klimat- och energiöverenskommelsen skapar förutsättningar för en realistisk och långsiktig energiförsörjning. Den överenskommelsen har bred politisk förankring och syftar bland annat till att skapa så låga elpriser som möjligt.

Kristina Jonäng (C)

Katarina Erlingson (C)

Bild - 3
Bild - 2
Mest läst