Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Vindkraft inte värt varje pris

Förr eller senare måste vindkraften bära sina egna kostnader för att vara meningsfull.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ett stort antal miljarder har de senaste åren betalats ut i stöd till vindkraften, huvudsakligen via elcertifikat. Nu efterfrågar branschen höjda subventioner. Det bör man inte få.

Visst är omställningen till mer förnybar energi och EU:s klimatmål viktigt, men det finns en gräns för när det inte är hållbart att pumpa in mer pengar i olönsam elproduktion. Särskilt som den inte ger mindre klimatutsläpp.

Häromdagen skrev ett antal kristdemokrater på Svenska Dagbladets debattsida om hur Kungliga vetenskapsakademins energiutskott (som har som mål att stärka vetenskapen i det politiska beslutsfattandet) kommit fram till att "subventioner i det svenska elnätet trots miljardomfattning ger tveksam klimatnytta. Vetenskapsakademin varnar också för att subventionerna tillsammans med planerade ombyggnationer av elnätet kan leda till att elintensiv industri riskerar att lämna landet."

Kristdemokraterna bakom artikeln, bland annat Ebba Busch och Magnus Jacobsson, vill helt slopa de statliga subventionerna till vindkraften, som man gjort i USA. Det är att gå väl långt. Samtidigt är det viktigt att stödet till de förnybara energislagen ses över med jämna mellanrum och att beslut om vidare investeringar fattas på vetenskaplig grund.

Förr eller senare måste vindkraften bära sina egna kostnader och producera el som hushåll och industrier har råd med, om det skall vara meningsfullt att bygga vindsnurror överallt. Man kan till exempel jämföra med kärnkraft och vattenkraft som i dag står för omkring 90 procent av elproduktionen och som istället för att innebära kostnader för staten drar in 8 miljarder till statskassan. En framtid där svensk basindustri tvingas lägga ned till följd av onödigt kostsam elproduktion är inte önskvärt.

Det finns också skäl att fundera vilka satsningar det är som de facto leder till minskade koldioxidutsläpp. Är det ytterligare miljarder till vindkraften eller är det investeringar för att minska fossilberoendet inom industri och transport? Det finns en hel del experter som skulle säga det senare.

GP 21/4 -13

Mest läst