Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Djurdoktor Mary Sarah Bergh tillsammans med katten Vincent.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vincent - en inte helt vanlig katt

  Vincent ser ut som en helt vanlig katt. Ända tills du ser hans bakben. Den tre år gamla huskatten har fått benproteser av titan och klarar sig fint med dom.

  - Jag räknar med att han kommer att hoppa och göra riktigt normala kattsaker väldigt snart, säger Dr. Mary Sarah Bergh, veterinär vid Iowa State University.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det är hon som utfört den innovativa operationen.

  Cindy Jones jobbade på ett djurhärbärge när hon upptäckte Vincent. Som kattunge hade han hittats på en camping med skadade bakben och förts till härbärget. Cindy Jones tog hem katten och blev kär i den.

  Dottern Emily studerar vid veterinärkliniken på Iowa State och trodde att fallet kunde vara något för djurdoktor Mary Sarah Bergh.

  Först gjordes försök med sjukgymnastik men Dr Bergh insåg att här var proteser bästa chansen för att skapa ett normalt kattliv för Vincent.

  Operationen var ny och inte helt utan komplikationer. Bland annat har läkningen där proteserna, som är fästa vid skelettet och sedan går genom kattens skinn, skyddats med antibiotisk spray.

  Proteserna fungerar utmärkt för Vincent, visade ett test som genomfördes nyligen.

  - Han har varit med om mycket mer än de flesta katter måste gå igenom, förklarade Emily Jones.

  Den första operationen på Vincent gjordes i februari 2014 och han tog sina första steg några dagar efter det. En andra operation följde i februari i år. Efter det har han genomgått efterföljande behandlingar där proteserna successivt har förlängts. De kommer de att bli så långa en normal huskatt behöver.

  - Benen är snygga. Implantaten är stabila, och han går riktigt bra på dem, säger Mary Sarah Bergh, som hoppas att den lyckade operationen kan vara första steget in i en ny behandlingsform för katter. Och kanske också andra djur med liknande problem.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.