Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förskollärarna Marie Lundström, Anette Ström och Britt Bengtsson vistas ute varje dag. Men än så länge får de själva stå för sina inköp av arbetskläder.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vill ha fria arbetskläder

Alla förskollärare fick arbetskläder – utom de som arbetar inom grundskolan. Det upprör Marie Lundström och hennes kollegor.

– Det är jättekul för de som arbetar i förskolan, men vi förstår inte varför vi inte har fått, säger Marie Lundström.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är ingen som ifrågasätter att vaktmästare och de på gatukontoret har arbetskläder, men vi förväntas också vara ute varje dag. Något annat skulle inte fungera i och med barngruppernas storlek. Och flera dagar i veckan har vi pedagogisk verksamhet utomhus, säger Britt Bengtsson.

2004 köptes regnkläder in till barnomsorgs- och skolpersonal. Kläder som fortfarande används.

– Vi fick tre till varje avdelning. De klarar vinden, men regnar det blir vi genomblöta. Skulle vi få nya arbetskläder blir vi ännu tydligare ett ansikte utåt för Mölndals stad, samtidigt som barnen ser oss bättre, säger Anette Ström.

Förra året gjorde barnomsorgs- och utbildningsnämnden i Mölndal en extra satsning på 2,2 miljoner kronor på arbetskläder för 720 anställda inom förskola och familjedaghem. Men de omkring 250 förskollärare och fritidspedagoger som arbetar inom skolan blev helt utan. Det gillade inte Marie Lundström och hennes kollegor på Skånhällaskolan och Sinntorpsskolan. Därför skrev de brev till nämndens ordförande Terese Blomqvist (M) för att peka på effekterna av beslutet.

– Här måste man ha regnkläder och vinterkläder och minst ett par tjocka skor. Jag har försökt dra av för arbetskläder i deklarationen, men det har inte gått, säger Anette Ström.

Terese Blomqvist förklarar att fjolårets engångsinvestering syftade på personalen i förskolan och att en gränsdragning var tvungen att göras. Några extrapengar till grundskolornas förskollärare och fritidspedagoger är inte aktuellt i dagsläget.

– Jag har en önskan om att få in en satsning på arbetskläder löpande i budgeten. Men det är en fråga som måste tas med i flerårsplanen, säger hon.

Kommer förskollärarna i grundskolan att involveras då?

– Jag tycker det är rimligt att det gäller den personal som vistas utomhus.