Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

albherb
Albert och Herbert, Kålle och Ada, Galenskaparna och många fler ska representeras i Humorns hus. Om det blir av.

Vill bygga Humorns hus på Liseberg

Kristdemokraterna i Göteborg vill ta humorn på allvar och motionerar om en humorns mötesplats. Var? På Liseberg förstås.

Kommunalrådet Carina Liljesand (KD) skrattar helst åt gamla göteborgsvitsar, Tomas von Brömssens kypare och Galenskaparna. Nu vill hon att fler ska få chans att fnissa.

- Jag lade en motion om ett Humorns hus redan förra mandatperioden. Då röstades den ner eftersom kulturnämnden inte hade pengar. Nu försöker jag igen, men med skillnaden att det är Liseberg som får uppdraget.

Humor – ett varumärke

I den nya motionen skriver Carina Liljesand om hur Göteborg förknippas med humor och att det är ett "varumärke" att vårda och utveckla.

Tanken är att Humorns hus ska vara en mötesplats för "både etablerade och udda människor inom humorbranschen". Carina Liljesand menar att ett Humorns hus skulle kunna koppla samman humor med till exempel konst, musik, vetenskap.

- Humorn känner inga gränser, säger hon.

Motionen skissar på utställningsytor, kafé med en liten scen för ståuppare och revy och en souvenirbutik. Hon menar att mycket av äldre skämtteckningar och muntligt baserad humor bara försvinner.

Så det ska bli ett slags museum?

- Nja, så fort man säger museum ser alla ett stort stenhus framför sig. Jag vill ha något som inte finns i dag. En plats där man både bevarar och kan visa det nya.

Men viss humor är ju ganska kontroversiell, jag tänker till exempel på Lars Hillersberg. Skulle han kunna finnas med i ett Humorns hus?

- Det kan jag inte säga. Det får vara upp till Liseberg att se vad som passar in och inte. De har stor erfarenhet av att roa vanligt folk. Den gränsdragningen kan de.

Nygammalt förslag

Det är som sagt inte första gången Humorns hus är på tapeten i kommunfullmäktige. Carina Liljesand konstaterar att snacket efter den första motionen aldrig lagt sig och att bland andra tecknaren Sture Hegerfors, PS i GP, har hållit frågan vid liv.

- Jag tror att det är krattat för ett ja hos politikerna den här gången, säger Carina Liljesand.

struts
Mest läst