Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Vill aldrig sluta blogga"

Sandra Beijers blogg Niotillfem har gjort henne till en förebild för hundratusentals världen över.

Sandra Beijer flyger in genom dörren på den lilla kinarestaurangen i Soho och beställer sin favoriträtt: wontonsoppan. De har projektlämning på reklambyrån där hon jobbar, och hon hinner knappt äta lunch. Hur hon hinner med sitt andra heltidsjobb, bloggen Niotillfem, är svårt att förstå. Med sina 120 000 läsare i veckan är den en av Sveriges största.

– Söndag, måndag, tisdag och onsdag kväll fokuserar jag på bloggen. Då är jag hemma och svarar på kommentarer och mejl och tidsinställer inlägg för hela veckan. Det är svårt att få ihop det, men det går för att det är roligt, säger hon.

Vid första ögonkastet ser Nio till fem ut som en reklamkampanj för det perfekta livet. Fester, middagar och utflykter avlöser varandra i en värld fylld av snygga människor. Men bakom de rosaskimrande bilderna döljer sig texter om hjärtesorg, kompisrelationer som tagit slut och dagar då det enda som hjälper är att springa snabbt, snabbt på löpbandet.

– När jag dokumenterar saker med min kamera så gör jag såklart det när det händer något roligt. Jag tycker inte om att vara ensam så jag hittar ofta på saker och umgås med väldigt kreativa människor. Texterna reflekterar mer någon form av vanlighet. Ju mer personlig man är, desto mer märker man hur liten roll det spelar, och därför berättar jag gärna personliga saker om mitt liv som kanske inte alla bloggare skulle skriva om. Om exempelvis mitt uppbrott med min pojkvän kan hjälpa någon annan som känner sig ledsen så är det värt det, säger Sandra Beijer.

Niotillfem föddes 2005 när hon och en kompis tillbringade sommaren på varsitt trist jobb (därav namnet). Då var bloggar något helt nytt och i takt med att kompisens inlägg blev färre blev Sandra Beijers fler.

– Jag har varit en pysslig människa hela mitt liv. Innan internet gjorde jag scrapbooks och fotoalbum och innan blogg fanns hade jag hemsida. Att spara, samla och sortera är väldigt naturligt för mig. Jag har en bloggpersonlighet, säger hon.

2008 började hon tjäna pengar på bloggen och i dag har hon ett framgångsrikt aktiebolag. Trots det har hon valt att fortsätta som copywriter.

– Jag tror att jag är rädd för att det ska ta slut. Att det här är ingenting jag kan fortsätta med hela livet. Men jag jobbar också med ett yrke som jag tycker är kul, säger hon.

Hon är feminist och tar rollen som förebild på allvar. Hon väljer bort de smalaste modellerna och bloggar gärna om heta män.

– Det finns så få platser där män objektifieras och jag älskar killar! säger hon.

Men egentligen är det i kommentarsfältet som magin händer. Erfarenheter, frågor, tips och svar utbyts – bloggen förvandlas till en konversation. Det är också orsaken till att Sandra Beijer tackat nej till erbjudanden om att förvandla den till en bok. Men en annan bok kan det bli i framtiden.

– New York är grymt. Jag kommer bo kvar tills jag tröttnar, men jag orkar inte planera så mycket. Jag tror inte att jag flyttar tillbaka till Sverige. Det vore jättefint att ta en paus och flytta till Paris och skriva en bok. Leva en klyscha.

Hur länge kommer du att fortsätta blogga?

– Jag vill aldrig sluta blogga. Bloggen har gjort mig modigare, starkare och bättre. Det är helt sinnessjukt att varje dag få läsa att människor tycker att man är bra. Jag önskar att alla fick vara med om det.

1. Buvette (42 Grove Street). Världens mysigaste lilla franska bistro.

2. Jeffrey's Grocery (172 Waverly Place). En hummerpasta som är helt magisk och supertrevlig personal.

3. Zucco: Le French Diner (188 Orchard Street). Pyttelitet ställe där de skriker på franska och spelar Serge Gainsbourg.

4. Dumont Burger (314 Bedford Avenue) i Williamsburg. Godaste hamburgaren.

5. Schiller's (31 Rivington Street). Jag älskar miljön och att det är så skränigt. Känns lite som Stockholm.

Stockholm – New York

Instagram – Facebook

Vin – Öl

Utekväll – Hemmakväll

Kött – Vegetariskt

Frukost – Middag

Ålder: 28.

Bor: West village, New York.

Familj: Ganska stor! Pappa, styvpappa, mamma, fyra syskon och två hundar.

Aktuell: Copywriter på Wieden+Kennedy i New York. Driver bloggen Niotillfem på rodeo.net/niotillfem

Mest läst