Fyra syrianska fotbollsspelare nekades att resa till fotbollsturneringen Gothia Cup. Det är inte förenligt med barnkonventionen, skriver tre företrädare för Feministiskt initiativ.
Fyra syrianska fotbollsspelare nekades att resa till fotbollsturneringen Gothia Cup. Det är inte förenligt med barnkonventionen, skriver tre företrädare för Feministiskt initiativ.

Vilken människosyn har Migrationsdomstolen?

ANNONS
|

Till Gothia cup är alla välkomna. I alla fall står det så på cupens hemsida. Men verkligheten är en annan och går bortom sportens gränser. Den svenska ambassaden i Amman nekar fyra av ungdomarna i ett syriskt fotbollslag inresetillstånd på grund av risken att de kan vilja stanna kvar i Sverige eftersom säkerhetssituationen i Syrien är mycket instabil.

Misstänkliggörande

Vi undrar vad det är för människosyn som råder när Migrationsdomstolen hellre vill låta dessa ungdomar vara kvar i ett krigshärjat land än att få vara en vecka i Göteborg för att spela fotboll eller – i värsta fall – välja att stanna här. Inte nog med att det är enormt misstänkliggörande av människors avsikter som grundas i deras härkomst, i grunden handlar det om vår syn på världen, olika länder, nationsgränser och mänskliga rättigheter.

ANNONS

Efter en genomläsning av Barnkonventionen ser vi att många artiklar inte efterlevs i Migrationsdomstolens beslut. Exempelvis i artikel tre betonas att barnets bästa bör komma i främsta rummet, vilket i detta fall uppenbarligen inte efterlevts. Vi anser att Migrationsdomstolen tagit större hänsyn till svensk migrationspolitik än barns rättigheter. Inte heller har beslutsfattarna hört barnens åsikter, vilket skall ske enligt artikel tolv. Barnen har endast haft som avsikt att tävla i Gothia cup och sedan åka hem.

Diskrimineras på grund av nationalitet

Vi kan även se att barnen diskrimineras när Migrationsdomstolen väljer att neka just dessa ungdomar inresetillstånd eftersom det enbart baseras på deras nationalitet. Det går även att ta stöd i artikel 22, som tydliggör att ett barn på flykt har rätt till internationellt stöd och skydd enligt mänskliga rättigheter som konventionsstaterna stödjer. Sverige har skrivit under och ratificerat Barnkonventionen, men det är i detta sammanhang uppenbart att den inte efterlevs, vilket Sverige även fått kritik för av FN i andra sammanhang.

I Feministiskt initiativ ifrågasätter vi nationsgränser och det som idag har blivit fortet Europa. Rent hypotetiskt kan man fråga sig vilken risk för Sveriges säkerhet det skulle innebära om de fyra, eller säg samtliga 14, fotbollsspelare skulle välja att försöka stanna kvar i Sverige för att undvika att riskera sina liv i den krigszon de nu lever i?

ANNONS

Gemensamt ansvar för alla barn

Vi kan inte se någon större risk med detta, då vi anser att vi lever i en gemensam värld med ett gemensamt ansvar för alla barn. Feministiskt initiativ har en vision om en fri värld som inte begränsas av skarpa gränser och höga uteslutande murar.

Vi vill se en humanitär solidaritet, likt den som arrangörerna för Gothia Cup visat då de flyttat fram lagets matcher för att ge dem möjlighet att medverka i turneringen även om de eventuellt skulle anlända senare. I en värld som är uppdelad och präglad av orättvisor måste det vara allas rättighet att röra sig över nationsgränser för att söka skydd och ett värdigare liv i ett annat land. I detta fall handlar det inte ens om det, utan bara en fotbollsturnering.

Rätten att röra sig fritt

I GP har vi i ett flertal artiklar kunnat läsa om ungdomar från olika länder som beskriver sina upplevelser från Gothia cup som bland de bästa i sina liv. I detta sammanhang vill vi betona barns rätt att röra sig fritt i världen för att kunna delta i de evenemang som de önskar, samtidigt som det även bör vara en självklarhet att få möjlighet att stanna om de lever i osäkerhet i sitt hemland. Varför ska vi då hindra just de ungdomar som kommer från länder med omfattande oroligheter att uppleva detta fantastiska?

ANNONS

Louise Thörnqvist

Amanda Lönnstig

Julia Bahner

Feministiskt initiativ Göteborg

ANNONS