Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vilken färg har klänningen - egentligen?

En bild på en helt vanlig klänning har snabbt blivit internets stora snackis. Anledningen: Olika människor ser olika färger på tyget.

Taylor Swift har lagt sig in i twitterdebatten, likaså Backstreet Boys och Kim Kardashian. Den klänning som laddades upp på bloggsajten Tumblr av 21-åriga, skotska sångerskan Caitlin McNeill har verkligen väckt reaktioner i kändissfären.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en telefonintervju med Business Insider säger hon att klänningen av märket Roman originals bars av en kvinna på hennes väns bröllop, och att de genast insåg att det var någonting udda med den när de såg fotografierna från festen.

Beroende på vem som tittade på fotot beskrevs nämligen färgen på klänningen antingen som blå med svarta detaljer, eller som vit med gulddetaljer.

Och på Twitter har diskussionen fullkomligen exploderat. Kim Kardashian säger på sajten att hon ser vitt och guld medan maken Kanye West ser svart och blått.

Popstjärnan Taylor Swift twittrar:

”Jag förstår inte den här konstiga klänningsdebatten och det känns som att det är ett trick på nått sätt. Jag är förvirrad och rädd. PS. Det är UPPENBART ATT DEN ÄR BLÅ OCH SVART.”

En hel del andra twittrare delar hennes förvirring. Några av kommentarerna som har synts på sajten under torsdagen:

”Klänningen är vit och guldfärgad och jag mår fysiskt illa.”

"Den här #dressgate får mig att förstå ruset som idrottsfans kan känna ibland."

”Min dotter tror att den är blå och grön och vi är på väg till akuten.”

Tekniksajten Wired har försökt hitta en förklaring till varför så många upplever bilden olika, och hjärnforskaren Jay Neitz säger sig i artikeln ha kommit på lösningen.

När ljus når ett föremål som klänningen reflekteras det innan det når våra ögon. När vi får informationen till sinnena innehåller den alltså både det ursprungliga ljusets färg och föremålets originalfärg. Våra hjärnor sorterar sedan automatiskt bort ljusfärgen så att vi bara uppfattar föremålets utseende – en process som fungerar olika bra för olika personer, menar han, och tillägger att klänningen bjuder på den största skillnad i uppfattning som han någonsin har varit med om.

Bevil Conway, också hjärnforskare, har en annan teori. Enligt honom avgör dagsljusets olika färger hur klänningen uppfattas, ett ljus som kan vara rosa på morgonen, blåvitt på dagen och rött på kvällen.

– Människor bortser antingen från den blå sidan när de ser klänningen, vilket innebär att de ser den i vitt och guld, eller så bortser de från den guldsidan, vilket innebär att de ser blått och svart.

Photoshop avslöjar

Business insider använde den moderna tekniken till hjälp och placerade fotografiet i Photoshop, som kan avgöra vilka färger som finns i en bild. Det visade att färgerna finns i lika stora beståndsdelar i fotografiet. Är dina ögon känsligare för svart och blå kommer du att uppfatta klänningen i de färgerna; är de i stället känsligare för de ljusare färgerna, hör du troligen till dem som tycker att klänningen är vit och guld.

Okej, intressant. Mycket intressant till och med. Men vilken färg har klänningen då?

Det avslöjar Caitlin McNeill för Business Insider:

Den är blå och svart.

Läs också: Klänning delar nätet i blått och guld

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.