Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Göteborg har i själva verket goda förutsättningar att bygga mer än andra städer: Flera kvadratkilometer obebyggt centrum, gles bebyggelse, staden är ägare till stor del av den byggbara marken samt är Sveriges näst största hyresfastighetsägare, skriver debattörerna.

Viljan att bygga saknas

Göteborg har ovanligt goda förutsättningar att bygga nya bostäder, ändå är byggtakten katastrofalt långsam, skriver Pär Ekström och Ingvar Gräns (FP).

Den sittande majoriteten gick till val med ett löfte om 10 000 nya bostäder. Hur ser då halvtidsresultatet ut? Under åren 2011 och 2012 byggdes totalt 3 207 bostäder i nya hus, enligt SCB. Med 150 000 personer i kö och var fjärde ungdom utan möjlighet att flytta hemifrån är siffrorna inget mindre än en katastrof.

Vilken är orsaken till detta misslyckande? För våra lokalt ansvariga politiker har det varit viktigt att kunna lägga ansvaret på någon annan.

Undanflykt nummer ett är att överklaganden av både detaljplaner och bygglov tar för lång tid. Samtidigt har Göteborg fram till ungefär år 2000 haft överskott på bostäder med minst lika krångliga regler.

Undanflykt nummer två är att någon annan än Göteborgs politiker styr byggprocessen i staden. I själva verket bestäms byggtakten i Göteborg i stort sett av politiska beslut om användningen av kommunal mark. Rätt att bygga (markanvisning) har under 2011 och 2012 bara tilldelats för totalt 2 490 bostäder. Detta visar att den låga byggtakten i Göteborg sker i den takt ordföranden i fastighetsnämnden bestämt.

Göteborg har i själva verket goda förutsättningar att bygga mer än andra städer: Flera kvadratkilometer obebyggt centrum, gles bebyggelse, staden är ägare till stor del av den byggbara marken samt är Sveriges näst största hyresfastighetsägare.

Trots detta byggs lite. Stockholm bygger till exempel 40 procent fler bostäder per invånare.

Det som saknas i Göteborg är viljan. Den som hade haft viljan att bygga skulle inte tappat bort målet om hur många bostäder som skall byggas. Den som verkligen ville bygga hade planerat 4 000 bostäder per år och tagit striden för att få husen på plats. Det nuvarande styret förstår inte att viljan att bo i vår stad är en av våra största tillgångar.

Pär Ekström (FP)

fastighetsnämnden

Ingvar Gräns (FP)

SDN Centrum

Bild - 3
Bild - 2
Ingvar Gräns (FP)
Mest läst