Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Viktor: "Jag fick ingen luft"

– Jag fick panik och tappade all kontroll över min kropp. Jag skakade och försökte komma loss. Viktor Karlsson, 18, låg nedtryckt med spårvägens kontrollanter över sig. Han hade svårt att få luft. Allt bara för att han hade glömt skolkortet hemma.

Det hände på 4:ans spårvagn i torsdags. En passagerare hade kamera.

– Jag förstår inte hur de får göra så. De satte ett knä i ansiktet på honom och ett ben i skrevet. Folk skrek att de skulle sluta. Kontrollanterna skrek att han skulle sluta sparka. Han darrade i hela kroppen, berättar det filmande vittnet.

Det var Viktor Karlsson som låg på golvet. När GP träffar honom i lägenheten har ett dygn gått. Han är fortfarande skakad och har stannat hemma från gymnasiet. Han mår inte bra, har varit på sjukhus och gjort en polisanmälan. Han väntar på ett samtal från brotts­offerjouren.

Värre än de fysiska skadorna är kanske att han inte vet vad den traumatiska upplevelsen får för konsekvenser för honom i framtiden. Han vill gå i sin pappas fotspår och bli brandman, men kanske lider han av en klaustrofobi som omöjliggör det.

– Det har inte yttrat sig så här förut, säger han om panikreaktionerna på spårvagnen.

Han gick på vid Valand för att ta sig ner till Centralen. Därifrån skulle han åka vidare till Hisingen och passa hunden Micke, 14 veckor.

Kontrollanterna gick på innan Victor kom av.

– De stoppade mig och sa att jag måste visa upp mitt färdbevis. Då stängdes dörrarna och jag sa att jag måste av. Vid det laget stod alla helt inpå mig. När jag blir instängd kan jag inte kommunicera riktigt, jag får panik och kan inte tänka klart.

Han hade glömt skolkortet hemma och i stället fått med sig ett fritidskort, som inte började gälla förr­än klockan fyra på eftermiddagen. Han hade inte någon legitimation och svårt att komma ihåg alla siffrorna i personnumret.

– Då fortsatte vagnen mot Gamlestaden och jag hade ingen flyktväg. Jag kände mig pressad och bad dem hela tiden att backa. Det blev hetsigt och jag höjde rösten för att de skulle förstå. Jag fick panik.

När vagnen stannade vid Gamlestadstorget försökte han komma loss.

– Det var en ren impuls. Då tog de i mig och tacklade ner mig på golvet, de satte knän i skulderbladen och tryckte ett knä i nacken. Jag fick ett smalben i skrevet. Då steg paniken ytterligare. Jag tappade all kontroll över min kropp. Jag skakade och försökte komma loss. De sa hela tiden åt mig att sluta skaka och sparka. Jag kunde inte, jag hade panik, jag vädjade att de skulle släppa mig.

Han hölls nedtryckt på golvet under den sex minuter långa resan till Hjällbo.

– Jag fick ingen luft när de tryckte ner mitt ansikte. Det svartnade och jag tappade uppfattningen om verkligheten.

Vid hållplatsen i Hjällbo dröjde det ännu två minuter innan polisen kom.

– Då släppte kontrollanterna mig. Först visste jag inte att polisen var där. Mina ögon ryckte och jag hade ingen uppfattning om var jag var. Det var väldigt kränkande också.

Det tog en kvart innan han lugnat ner sig och kunde berätta för polisen. De lyssnade och kontrollerade hans personnummer. De erbjöd sig att köra honom hem.

– Men jag orkade inte sitta instängd i en bil. De lämnade mig där. Jag satt kvar och väntade till klockan fyra då fritidskortet började gälla. Sedan åkte jag hem.

Flickvännen Emely berättar att han grät när hon äntligen fick tala med honom.

På kvällen åkte de upp till Östra sjukhusets akut för att dokumentera skadorna.

– Muskelvävnad har skadats på flera ställen, men det kommer att läka. Jag är svullen och har märken efter blodutgjutningar. Jag har också bulor i huvudet, säger Viktor Karlsson.

På hemvägen fick han en ångestattack på vagnen och var tvungen att gå av.

– Men jag har inget att skämmas för, säger han.

Som en påminnelse från Göteborgs spårvägar har han en uppmaning och ett inbetalningskort:

– Jag har en vecka på mig att visa upp skolkortet annars får jag betala en tilläggsavgift.

Mest läst