Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Viktigt med levande diskussion om integration

Ett råd för integration och samhällsgemenskap är en bättre väg att få en levande och konkret diskussion i de här komplexa frågorna än att skapa en politisk styrgrupp, skriver Thomas Martinsson (MP), Anneli Hulthén (S) och Mats Pilhem (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De rödgröna partierna i Göteborgs kommunstyrelse har, tillsammans med KD, lagt ett förslag som innebär att ett fristående råd för integration och samhällsgemenskap bildas direkt under kommunstyrelsen. Tanken är att rådet ska bestå av företrädare för universitet, frivillig social sektor/föreningsliv, näringsliv, bostadsbolag, kultursektorn och en av stadens egna kompetenser på integrationsområdet – S2020 – socialt hållbar utveckling år 2020.

Ett råd för integration och samhällsgemenskap är en bättre väg att få en levande och konkret diskussion i de här komplexa frågorna än att skapa en politisk styrgrupp. Politiken och kommunstyrelsen ska få inspel och förslag löpande från rådet, snarare än att större rapporter läggs fram med långa mellanrum. Den utvärdering Odenjung (FP) och Magnusson (M) hänvisar till handlar om rådets arbetsform som ska ses över 2014. Detta för att veta om den konstruktion vi nu föreslår fungerat väl. Är debattörerna emot kvalitetssäkrade metoder?

Snäv syn på integration

Odenjung (FP) och Magnusson (M) vill hellre skapa en grupp enbart bestående av politiker för integrationsarbetet. Varför har debattörerna en så snäv syn på integrationen? Det finns verktyg på individnivå som behöver utvecklas men samtidigt finns strukturer i samhället som motverkar möjligheter för personer som är födda i utlandet att få delta fullt ut i samhällslivet. Diskriminering förekommer såväl på arbets- som på bostadsmarknaden. Integrationsfrågan är komplex och det är värdefullt för politiken att inte bara se till de förslag till lösningar som vi tidigare haft.

Debattörerna efterlyser att integrationen ska behandlas som en central verksamhetsfråga. I budgeten 2011 från de rödgröna partierna så lyfts integration fram som ett av stadens högst prioriterade mål att arbeta med.

Vem utgör den våta filten?

Vi är i behov av ytterligare idéer och inspel hur vi kan öka integrationsdynamiken i staden. Det handlar om att öppna debatten. Rådet kan bidra till politikens förnyelse och kraft och ha en granskande och utvecklande funktion för stadens verksamhet. Frågan är vem som utgör den våta filt som Odenjung (FP) och Magnusson (M) kallar vår idé om ett råd för integration och samhällsgemenskap? Forskningsvärlden? Ideella sektorn? Näringslivet?

Debattörerna hänvisar till forskning och erfarenheter – men varför är de då så avvisade mot att öppna integrationsfrågorna för bredare inspel? Besitter de alla svar själva?

Thomas Martinsson (MP)

kommunalråd

Anneli Hulthén (S)

kommunstyrelsens ordförande

Mats Pilhem (V)

kommunalråd

Mest läst