Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Viktigt köra utvilad i helgtrafiken

Välj den säkra vägen i jultrafiken. Det manar Vägverket. Sedan förra julen har 35 mil vägar fått mitträcken och det finns nu 420 mil med minimal risk för frontalkollisioner.

- Skall man från Göteborg mot Värmland kan man välja E6 och riksväg 44 i stället för E45 till Vänersborg, säger Jerry Steen, trafiksäkerhetsexpert på Vägverket region Väst.

- Det är någon mil längre men betydligt säkrare väg och man slipper alla vägarbeten mellan Agnesberg och Älvängen.

Förutom 420 mil 2+1-vägar, motorvägar eller andra vägar med mitträcken finns 285 mil med fartkameror där hastigheterna ofta är betydligt lägre än på övriga vägar.

Julen är fortfarande en av de största reshelgerna under året. Miljontals människor reser för att fira jul med mer eller mindre nära och kära och många reser långt.

- Tyvärr tar tåg- och flygbiljetterna ofta slut långt innan jul och folk kör väldigt långa sträckor med tidspress, säger Steen.

- Då är det särskilt viktigt att vara utvilad och att undvika stress. Man bör definitivt inte köra efter en hel dags arbete. Sov ut och kör nästa dag.

Men trots att trafiken är intensiv på många vägar inträffar numera relativt få dödsolyckor.

Enligt en rapport från SIKA är risken att dödas i trafiken numera mindre på vintern än under sommaren.

Under de senaste tio åren har i medeltal knappt 1 300 personer skadats och 27 personer dödats i trafiken 20 december-12 januari.

Förra året skadades något fler men antalet omkomna, 20 personer, var det lägsta som registrerats någon jul- och nyårshelg på över 60 år.

De flesta allvarliga trafikolyckorna inträffar 20 december medan de flesta dödsfallen sker 23 december.

- Det beror förmodligen på att folk kör alldeles för fort dagen innan julafton, många kör efter jobbet i stället för att vänta till julaftonens morgon, säger Steen.

Många tåg är fullbokade inför julhelgen. SJ AB räknar med över en miljon passagerare under årets sista elva dagar.

- Det finns enstaka sittplatser i nattågen från Göteborg till Jämtland och övre Norrland, säger Katarina Nyman på SJ:s presstjänst. Sov- och liggvagnarna är fullbokade.

- På de flesta andra tåg finns fortfarande en del platser men dagen för julafton är det fullbokat på många X2000-tåg mellan Göteborg och Stockholm.

De flesta reser hem 27 december, även då är många tåg fullbokade.

Många flygplan blir också fullsatta, främst från Stockholm norrut.

- Vi kör extraplan till Umeå, Skellefteå och Kiruna men även de börjar bli fulla, säger Anders Lindström på presstjänsten hos SAS Sverige.

- På planen till Östersund och Luleå finns bara ströplatser men än finns platser på alla avgångar mellan Göteborg och Stockholm.

Trots att många charterresor till varmare breddgrader är fulltecknade sedan länge är det bara två procent av svenskarna som resor utomlands under jul- och nyårshelgerna.

Kontrollera väglaget med hjälp av Läget på vägarna på Vägverkets webbsida www.vv.se

Starta på morgonen, utvilad efter en hel natts sömn, och rasta ofta.

Använd nya torkarblad och fyll på spolarvätska.

Glöm inte bogserlina, startkablar, snöskyffel och reflexväst.

Sänk hastigheten. Vid dåligt väglag och tät trafik är rätt hastighet betydligt lägre än den högsta tillåtna och avståndet till framförvarande fordon betydligt större.

Se till att ha bra vinterdäck, dubbade eller odubbade, med rätt luftryck. Mer last kräver högre tryck. Är det någon skillnad på däcken skall de bästa sitta bak. Om det är vinterväglag med snö, is, snömodd eller frost på hela eller delar av vägbanan måste man använda vinterdäck, det är polisen som avgör vilket väglag som råder.

Lasta lätt i takboxen. Tunga föremål placeras så lågt som möjligt.

Se till att alla i bilen använder bälte.

Välj de säkraste vägarna.

Mest läst