Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Viktigt att ta ställning"

75 år har gått sedan Kristallnatten. I går tågade 200 personer med facklor tända från Götaplatsen för att uppmärksamma årsdagen och för att värna om mänskliga rättigheter.

Kvällen den 9 november 1938 förstördes hundratals synagogor över hela Tyskland. Tiotusentals judar och romer arresterades och hundratals människor dödades under kvällen som kom att kallas för Kristallnatten. I går hade omkring 200 människor trotsat det göteborgska höstrusket och samlats vid Götaplatsen för att sluta upp i ett fackeltåg. Längst fram gick Oskar Thornblad från Asylrätt 2014, en av många organisationer som står bakom manifestationen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag är väldigt glad för alla som har kommit. Fascismen är på uppgång i hela Europa. Det är viktigt att ta ställning här och nu.

Längre bak i tåget, på ena sidan av en banderoll, gick Lena Bergström tillsammans med medlemmar från nätverket Stolta föräldrar där hon själv är ordförande. De värnar om HBTQ-personers situation i samhället.

– Det är ett sätt att visa solidaritet för alla utsatta grupper i samhället. Ett sätt att hedra alla de judar, romer och hbtq-personer som dödades.

När tåget nådde sitt mål vid Bastionsplatsen möttes man av tonerna från judiska och romska orkestern. En av de många talarna på plats var Simon Wallengren, ordförande för Kulturgruppen för resandefolket.

– Vår generella uppfattning är att antisemitism och antiziganism växer i Europa. Vi är här för att stå upp för alla människors lika värde och för att berätta om resande och romers situation.

Kristdemokraten David Lega var inbjuden av Göteborgs judiska församling som talare och representant för Kommunstyrelsen. Han är också en av dem som oroas över utvecklingen i Europa. Han nämner situationen för judar i Malmö som ett exempel.

– Rasism möjliggörs av folk som är tysta runt omkring. Barn i dag ska få växa upp i ett samhälle där man inte frågar var de kommer ifrån.

Han har också en mer personlig anknytning till förföljelsen av judar genom åren. Farföräldrarna lyckades på 40-talet fly från det belägrade Polen.

– De lyckades ta sig till Sovjet och kunde återvända till Polen efter kriget. När situationen för judarna förvärrades igen under 60-talet flydde de till Sverige. Vi lever i en värld av cykler och därför måste vi alltid fortsätta att minnas.

Arrangörer:

Asylrätt 2014

Antirasistiska filmdagar

Göteborg mot Rasism

Göteborgs Rättighetscenter - Mot diskriminering

Internationella Socialister

JIPF (Judar för Israelisk-palestinsk fred)

Judiska församlingen

Kulturgruppen för Resandefolket

Miljöpartiet

Musiker mot rasism

Piratpartiet Göteborg

Resandebarns rätt

RFSL Göteborg

Socialdemokraterna i Göteborg

Socialistiska Partiet

Socialdemokrater för tro och solidaritet

Stolta föräldrar till HBTQ-personer

Unga troende Socialdemokrater

Unga feminister

Mfl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.