Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

plan

Vidskepelse sänker flygpriserna

Vill du flyga billigt? Passa på i dag. Enligt brittiska The Telegraph ligger priserna för inrikesflyg i genomsnitt 22 procent lägre fredag den 13:e. Men om du är vidskeplig gör du kanske bäst i att hålla dig på marken.

Rädslan för fredag den 13:e - eller friggatriskaidekaphobia som är dess vetenskapliga namn - tycks inte bara drabba britter. Även i Frankrike och Österrike är fredag den 13:e den billigaste dagen att flyga i juni, enligt tidningen.

Henrik Edström, pressansvarig på SAS bekräftar inte bilden.

-Nej det är inte så hos oss. Våra priser baseras på utbud och efterfrågan och vi har inte märkt någon minskad efterfrågan. Kanske folk är mindre vidskepliga här.

Någon reell fara för att flyga just i dag tycks inte finnas. TT har gått igenom statistiken över dödliga flygolyckor under de senaste tio åren. En enda incident har inträffat på en fredag med datumet 13, vilket skedde i Frankrike 2012. Då omkom tre personer i en krasch med ett privatplan.

Även i andra sammanhang ger siffran 13 upphov till rädsla. På Radisson Hotel i Winnipeg, Manitoba uppges våningen mellan 12 och 14 kallas för "pool floor".

Enligt Ulf Palmenfelt, professor i etnologi och folkloristik vid Uppsala universitet finns inga rationella förklaringar till varför rädslan för fredag den 13:e vuxit fram.

-Det finns en massa föreställningar om varifrån det kommer. Bland annat den kristna föreställningen om att fredag var den dagen Jesus korsfästes. Man var 13 runt bordet vid den sista måltiden.

Enligt honom kan fenomenet ses som en måttstock för hur vidskepelse lever kvar - framför allt i den anglosaxiska världen.

Helt immuna mot vidskeplighet tycks svenskarna dock inte vara. SAS flygflotta har, liksom hos British Airways och British Midways valt att eliminera rad 13 i kabinen.

Mest läst