Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Videowalk i Den Malmska valen

Vad är det som är väldigt, uppstoppat och har forslats i fyra delar med häst och vagn genom hela Göteborg? Svar: Den Malmska valen. En ny app med fem olika videowalks levandegör nu valens historia.

Den Malmska valen flyttades 1918 under stort ståhej från Göteborgs Stadsmuseum till det nybyggda Naturhistoriska museet. Den delades i fyra delar och forslades genom staden med häst och vagn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Valen, som är en knappt halvvuxen blåvalshanne, strandade i Askimsviken vid Näset 1865 där den hittades av två fiskare. Den var närmare 17 meter lång och vägde 25 ton.

Valen dödades, direktör James Dickson köpte den för 1 500 riksdaler riksmynt och donerade den till Göteborgs stadsmuseum där den bevarats till eftervärlden.

På lördag är det vernissage för ett nytt konstprojekt helt tillägnat denna val. Med hjälp av dans, gestaltning och inte minst i rörlig bild berättas det väldiga djurets historia. En app möjliggör för intresserade att gratis ladda ner fem olika videowalks, där valens färd genom staden kan följas. Idén är att skapa en sinnesutvidgande berättelse med staden som fond.

Historierna du hör via appen vävs samman med det du ser på skärmen och hör runt omkring.

Skådespelaren Henric Holmberg iscensätter till exempel August Malms tal inför uppstoppandet av valen. Holmberg samtalar i en specialskriven text också med publiken kring drömmen om storverk och berömmelse. Butohdansaren Frauke dansar i valskelettet på Naturhistoriska Museet. Författaren Johanna Olausson ikläder sig rollen som den unge valhannen i dödsögonblicket, i sin nyskrivna text. Musikern Fritjof Ersgård sjunger skillingtrycket om monstret på stranden och fiskarna som dödade den. Ljudkonstnären Helena Persson har till sist komponerat djurets inre ljud, inspirerad av de vackra glasburkarna med valens inälvor som finns i Naturhistoriska museets samlingar.

Konstprojektet är curerat av trion Petra Johansson, Neta Norrmo och Sarah Schmidt. Förutom att levandegöra historien om valen är tanken också att aktivera stadsrummet och nå en ny publik som sällan annars uppsöker museum.

Vernissagen tar sin början på lördag klockan 14.00 på Stadsmuseets innergård.

Bild - 2
Mest läst