Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sy7ab638.jpg
Kronprinsessparet anlände till det 39:e nordiska juristmötet.

Victoria och Daniel väntar barn i vår

– Vi vill tacka för alla lyckönskningar som vi har fått. Nu får vi hoppas att allt går bra, sade kronprinsessan Victoria på torsdagsförmiddagen, på väg in i Folkets hus i Stockholm för att inviga Nordiskt juristmöte 2011.

Kronprinsessan såg strålande glad ut och hade prins Daniel vid sin sida.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag mår bra, till och från, som man ska, tror jag, sade kronprinsessan Victoria till de samlade medierna när hon och prins Daniel kom ut från Folkets hus efter att ha invigt juristmötet.
– Det är lång tid kvar och jag hoppas att ni har tålamod, sade hon.
Många människor hade samlats längs trottoaren på andra sidan gatan och Victoria passade på att vinka till dem alla innan hon och Daniel hoppade in i bilen som tog dem därifrån.

Under onsdagen kom bekräftelsen. Kronprinsessan Victoria väntar barn.

Hovets hemsida kraschade under trycket från alla som ville läsa - och gratulera.

Prins Daniel tillbringade några timmar på gym på onsdagskvällen sedan han lämnat Stockholms slott i en Säpobil med mörktonade rutor. Därefter lämnade han en första kommentar om graviditeten till Expressen och Aftonbladet:

– Vi är ju jättelyckliga och glada förstås, men det är ju ett halvår kvar. Så vi får ta en dag i taget, säger prinsen.

Spekulationerna har pågått sedan bröllopet den 19 juni förra året. Under middagar, invigningar och andra mottagningar har kronprinsessans midjemått och alkoholintag hårdbevakats.
Men det är först nu vi kan vara säkra.
– Jag har jättemycket att se fram emot i höst, säger kronprinsessan till Aftonbladet på nätet.

Nedkomst i mars
"Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn", skriver hovet i ett pressmeddelande.
Den kungliga nedkomsten beräknas ske i mars nästa år.
"Den blivande modern mår bra. Under hösten 2011 förväntas inga större förändringar i Kronprinsessparets program", skriver hovet.

"Har känt trycket"
Enligt hovets informationschef Bertil Ternert var det kronprinsessparets beslut att gå ut på onsdagen och berätta om graviditeten.
– Frågan har varit aktuell en längre tid, säger Ternert och bekräftar indirekt att kronprinsessparet känt av trycket från spekulationer i medier.
Hovet vill inte gå ut med några detaljer i övrigt, som till exempel på vilket sjukhus kronprinsessan kommer att föda barnet.

Hemsidan kraschade
Sedan nyheten blev känd har hovet mer eller mindre varit nerringt och hovets hemsida låg också nere under en kort period.
Kort efter tillkännagivandet började gratulationerna trilla in från när och fjärran.
– Vi uppfattar att det tas emot väldigt positivt hos väldigt många, säger Bertil Ternert.
Victorias graviditet blev snabbt känd jorden runt. Twitter och Facebook exploderade av gratulationer. I Tyskland – där svenska kungahuset är populärt – låg nyheten i topp på många tidningars sajter.
"Victoria i babylycka – hela Sverige strålar med henne", utropade Bild, en av Tysklands mest spridda tidningar, och illustrerade med en brett leende kronprinsessa och en till synes lika lycklig prins Daniel.

Rojalister jublar
– Det är ju en mycket glädjande nyhet för mig som ordförande i Rojalistiska föreningen. Det betyder ju förhoppningsvis att tronföljden säkras, och det är ju viktigt eftersom jag vill bevara monarkin, säger Patrik Åkesson.
– Det viktigaste är ju att det är ett välskapt barn och att allt går bra, om det är en pojke eller flicka spelar ju mindre roll, tillägger han.
Peter Ahltin, advokat och Republikanska Föreningens ordförande, anser att det är "glädjande för Victoria Bernadotte och hennes familj att de väntar tillökning".
Samtidigt passar han på att hälsa alla som "önskar en annan metod för att utse statschef" välkomna till Republikanska Föreningen.

sy7ab578.jpg
560020.jpg
560024.jpg

Den 19 juni 2010 gifte sig kronprinsessan Victoria med Daniel Westling som då fick titeln prins.
Han och Victoria är också hertig respektive hertiginna av Västergötland.
De bor på Haga slott.

Han är född den 15 september 1973 och växte upp i Ockelbo i Gävleborgs län.
När han och kronprinsessan inledde sitt förhållande var han hennes personlige tränare på egna gymmet Master Training.

Kronprinsessan Victoria föddes på Karolinska sjukhuset den 14 juli 1977, drygt ett år efter sagobröllopet mellan kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Hon står i tur att bli Sveriges tredje regerande drottning, efter drottning Kristina på 1600-talet och Ulrika Eleonora i början på 1700-talet, den fjärde om man räknar in Margareta som var drottning över Norge, Danmark och Sverige i slutet av 1300-talet och början av 1400-talet.

Hennes första skolår tillbringades i vanliga skolor, högstadiet på privata Carlssons skola i Stockholm, och studenten tog hon vid Enskilda gymnasiet.

Senare har det blivit studier i språk, statsvetenskap och historia och en grundläggande soldatutbildning. Kronprinsessan har dessutom gått diplomatprogrammet på utrikesdepartementet.

Det barn kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar blir också tronarvinge efter sin mamma. Därmed petas prins Carl Philip ned till nummer tre att efterträda monarken.

Kung Carl XVI Gustaf tillträdde tronen den 15 september 1973 som nummer 74 i ordningen av kända svenska kungar.
Arvsrätten till tronen stadfästes under Gustav Vasa (1523–1560), genom så kallade arvföreningar.

En ny successionsordning antogs när Jean Baptiste Bernadotte valdes till tronföljare vid riksdagen i Örebro i augusti 1810. Ätten har suttit på Sveriges tron sedan 1818.

1980 infördes så kallat full kognatisk tronföljd: monarkens äldsta arvinge oavsett kön ärver kronan.
Monarkin fastslogs som statsskick 1809.
Källa: Hovet

Om Victoria och Daniel väljer att följa släkttraditionen kommer deras barn att födas hemma på Haga slott.

Kung Carl XVI Gustaf föddes på Haga Slott den 30 april 1946.
Kronprinsessan Victoria föddes som prinsessa på Karolinska sjukhuset i Solna den 14 juli 1977.

Prins Carl Philip (född som kronprins) föddes på Stockholms slott den 13 maj 1979.

Prinsessan Madeleine föddes på Drottningholms slott den 10 juni 1982.

Mest läst