Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Victor Muller optimistisk i hovrätten

Biltillverkaren Saabs siste vd Victor Muller var optimistisk när han kom till hovrättens förhandling om grovt svindleri under företagets sista år.

Victor Muller klev in i historien om Saab Automobile i slutet av 2009. Saab ägdes då av General Motors, som inte lyckats göra bilfabriken i Trollhättan lönsam. GM ville lägga ner Saab. Men till slut accepterade man ett anbud från sportbilstillverkaren Spyker i Nederländerna, med Victor Muller som vd och frontfigur.

Spyker sökte olika sätt att göra Saab bärkraftigt. Saabvänner och över 3 000 anställda hoppades. Medierna rapporterade ständigt om nya kontakter eller besvikelser. Men den 19 december 2011 sattes Saab slutligen i konkurs.

Tingsrätten friade

Ekobrottsmyndighetens omfattande åtal om ekonomiska brott före konkursen avspisades helt av Vänersborgs tingsrätt. Alla friades, bland dem Muller och Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson.

Åklagarna valde dock att gå vidare med två bitar.

En är åtalet mot Victor Muller om grovt svindleri, bland annat genom uttalanden han gjorde till medier under företagets avgörande kris på våren 2011. Enligt EBM gav Muller en förskönad bild av Saabs ekonomi, främst för att lugna leverantörer.

Ensam kvar

I dag tas detta upp i den pågående rättegången om Saab i hovrätten i Göteborg. Muller har hela tiden nekat bestämt till brottet.

- Jag är förtroendefull. Tingsrättens dom var mycket klar, säger Victor Muller strax före rättegången i hovrätten.- Det känns ensamt. Men jag är väldigt glad för deras skull, säger Muller om att hans tidigare medåtalade på punkten om svindleri nu är helt friade.

Mera material

Holländarens inställning rubbas inte av att åklagarna krävt in mera bild- och ljudmaterial än det som togs upp i tingsrätten.

- Om man inte kan se hela råmaterialet går det inte att veta exakt vad som sagts, i vart fall inte så att det kan ligga till grund för grovt svindleri, säger advokat Hans Strandberg, som försvarar Muller.

Åklagarna kommer också att låta rätten lyssna på Sveriges Radios inspelning av ett tal som Victor Muller höll på en mässa i Nacka.

- Det är en annan sak, eftersom företaget kallade till den informationen. Men det som sägs är inte av sådan karaktär att det kan få betydelsen av ett svindleri, anser Hans Strandberg.

Mest läst