Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
523854.jpg

Victor Muller ensam i Saabs styrelse

Tidigare i dag blev det klart att chefsjuristen Kristina Geers avgår ur Saab Automobiles styrelse. Nu står det klart att även de båda fackliga representanterna hoppat av.

Kristina Geers avgick formellt den 23 juni, enligt Saab för att hon inte skulle sitta på två stolar, och nu bekräftas det även att styrelsens ytterligare ordinarie medlemmar Anette Hellgren och Håkan Skött valde att avgå från styrelsen i förra veckan.

– Det är inte officiellt ännu men det stämmer, säger informationschefen Eric Geers, som dessutom är gift med Kristina Geers, när GP når honom sent under söndagskvällen.

Kvar i Saab Automobiles ordinarie styrelse finns nu endast Victor Muller.

Eric Geers vill endast kommentera orsaken till Kristina Geers avhopp och enligt honom är beslutet rent yrkesmässigt.

– Hon är bolagsjurist också. Det är ju två olika funktioner och hon har tänkt länge på och har själv önskat att göra så här. Det är inte mer med det.

Enligt Saabs bolagsordning, som antogs i februari förr året, räcker det med en ledamot i styrelsen.

– Vi bryter inte mot några lagar. Men det här är inte för en långsiktig lösning. Det är självklart att hela styrelsen ses över, säger Eric Geers.

När en ny styrelse kan presenteras kan han dock inte säga.

– Man ser över detta och det finns förslag. Men om det kommer de närmaste dagarna kan jag inte uttala mig om. Det är en översyn och så snart den är färdig går vi ut med det.

Samtidigt har holländaren Robert Schuijt, styrelseledamot i Swedish automobile (tidigare Spyker Cars), gått in som extern firmatecknare. Om Schuijt också är tilltänkt som styrelseledamot vill inte Eric Geers kommentera.

– Jag kan inte uttala mig om allt som kommer hända och hur styrelsen ser ut i framiden. De jobbar på det.

Enligt registreringsbeviset ska företaget hålla årsstämma, då styrelsen väljs, senast i juni.

Victor Muller sitter nu ensam i bolagsstyrelsen eftersom, förutom Unionens Annette Hellgren och IF Metalls Håkan Skött, även de båda suppleanterna lämnat sina poster.

Håkan Skött vill endast kommentera sitt eget beslut.

– Jag meddelade styrelsen i tisdags eller onsdags att jag ville lämna mitt uppdrag, säger han.

– Det är på grund av det utsatta läget som företaget befinner sig i som jag valt att lämna mitt styrelseuppdrag av personliga skäl. Det betyder dock inte att jag inte tror att det kommer att fixa sig för företaget.

Håkan Skött vet inte om beslutet hjälper eller stjälper företaget och vill inte kommentera mer kring beslutet att tre av fyra ordinarie styrelsemedlemmar valde att avgå inom loppet av några dagar.

– Jag och Anette har fattat beslutet var och en för sig men självklart har vi pratat med varandra först.

Maria Karlsson Tuula, docent i civilrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, reagerar starkt på uppgifterna kring Saabs styrelse.

– Jag förstår inte hur de kan göra så här. Det är så mycket konstigt med Saab. På ett sådant stort bolag är det väldigt märkligt att ha en person med så stort ansvar. Varför gör de det? Tror de att de ska befrias från personligt ansvar?

Mest läst