Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
vibe1

Vibe om den tunga perioden i England: Varit lite jobbigt

Han lämnade IFK Göteborg för Brentford och drömmen om Premier League. Men Lasse Vibe får vänta på den drömmen. – Det har varit lite jobbigt, säger han.

Efter 35 omgångar har Brentford hela tolv poäng upp till kvalplatserna till Premier League. Att klubben ligger på en 14:e plats i engelska Championship är en missräkning.

– Resultaten har inte varit där för oss och då blir det lite jobbigt. Det är inte första gången jag spelar där resultaten över en period varit dåliga, jag är van vid den biten. Vi hade en period efter nyår då vi mötte många av lagen ovanför oss och hade behövt vinna lite där. Sen för någon vecka sedan hade vi ett väldigt bra spelschema men lyckades ändå inte vinna så det känns, det gör det.

Hur känns det för egen del?

– Det går bra ändå, rullar på. Även fast vi inte vunnit så många matcher det senaste ... det har gått lite tyngre för laget och jag har väl inte gjort så mycket mål. Det är svårt som offensiv spelare att vara nöjd då men jag trivs och jobbar på varje dag. Det är inte helt uppe i himlen men inte jättedåligt heller.

Ni har ändå satsat för att ta er upp, hur är stämningen?

– Samtidigt har det inte varit en satsning på det sättet, rent ekonomiskt. Vi blev av med tre bra spelare i januari, två som var ordinarie och sen han som var bäst i laget förra säsongen. Sen har vi inte fått in några nya spelare. När vi mötte Derby för ett tag sedan så ledde vi med 1-0 efter 75 minuter då jag blev utbytt. Då gjorde Derby tre byten, bytte in tre nyförvärv och vann matchen med 3-1. Spelare som alla kostat 5-6 miljoner pund eller mer. Samtidigt tog vi bara in tre unga spelare på lån. Vi vill ju vara med däruppe men vi har inte satsat ekonomiskt.

Efter den tunga perioden har Brentford och Lasse Vibe i princip gett upp drömmen om att slåss om en plats i finrummet – Premier League.

– Jag har inte ens koll längre på tabellen ... det är bara att erkänna att det inte hjälper att titta på den. För någon vecka sedan efter att vi torskat många matcher så är ju stämningen inte jättebra, ingen är nöjd eller glad. Sen är inte allt åt helvete, där får man ge beröm till spelare, klubben och tränare. Vi har fortsatt att jobba på och försöker att göra något åt det. På andra ställen har man sett hur de torskat och kastat ut spelare till höger och vänster. Sen kan man inte förvänta sig att starta hela tiden när resultaten varit dåliga.

Hur ser du på din egen status i klubben?

– Ganska bra ändå. Det var någon i klubben som sa till mig att jag spelat över 50 matcher om man gick ett år tillbaka i tiden. Jag har startat ganska många matcher den här säsongen. Även om jag inte startat alla matcher senaste veckorna så skulle jag säga att min status är bra. Jag är ganska nöjd med speltiden men borde ha gjort lite fler mål, säger Vibe som står på sju fullträffar.

Sliten?

– Nej, det skulle jag inte säga. Dom har bra koll här på att man inte är slutkörd eller att skaderisken ökar. Vi har en hyfsat stor trupp också och som offensiv spelare i den här ligan går det inte att spela alla matcherna.

Efter att Zlatan Ibrahimovic sköt Sverige till EM i Frankrike och grusade hela Danmarks hopp om ett EM-slutspel valde förbundskapten Morten Olsen att tacka för sig. Ersättare blev Malmös guldtränare, Åge Hareide.

– Han känns spännande. Han är ett namn inom svensk men även dansk fotboll, jag vet inte så mycket om honom men av det jag hört och läst så är det något spännande han har på gång. Han är mer öppen för att spela en fotboll som passar till spelarna han har. Morten Olsen har gjort ett jättejobb i Danmark men han hade sin filosofi och körde på den till hundra procent. Men för mig gäller det att fokusera på egna insatser i klubblaget och börja göra mål, jag utgår ifrån att jag inte är given.

– Men Åge vet vem jag är och nu är det upp till mig att göra det såpass bra att han inte kan strunta i att ta ut mig.

Trots att han lämnat IFK Göteborg så följer Lasse Vibe med i nästan allt som händer. Flera av hans bästa vänner återfinns i laget, Emil Salomonsson och Gustav Engvall. De två var båda med i 3-0-segern mot Halmstad i söndags.

– Vill du veta i vilken minut målen kom? säger Vibe och skrattar.

– Nej, men jag är ganska positiv ändå. Av det jag sett, läst och hört och snackat med spelare om så är det en bra känsla. De har skapat mycket lägen och haft en stabil defensiv. Det hade ju räckt med ett mål mot något av de andra lagen i gruppen så hade de gått vidare. Blåvitt har inte tappat så mycket heller, "Gurra" var ju en bra pjäs men mittfältet känns starkt annars. Sen finns det många lag som värvat bra, Malmö och AIK har värvat spännande, Norrköping har inte tappat så mycket. Det känns som vanligt med allsvenskan – det är fem-sex lag som kan vinna.

Trots att det gått knackigt på planen på sistone och det blivit en del bänkplatser från start för Vibe så trivs han utmärkt i London.

– Det är jättebra! Familjen trivs bra, barnen går i skolan och trivs. Även fast det är tidigt på morgonen så är de glada och pigga när de ska åka iväg. När familjen trivs blir det hela mycket enklare. Sen är det inte så jättesvårt att trivas i London. Vi bor fint och det finns massor av saker att göra. Det är mycket matcher här och de är noga med ledighet ibland och då är det familjen som gäller. Jag hade ju en del fokus på det här när jag åkte iväg och det är skönt att den delen har fungerat och varit positiv. Det gör ju att man inte tänker så fort man sitter på bänken "Åh, herregud, jag måste komma härifrån". Jag sitter ganska lugnt i båten nu, säger Vibe.

Mest läst