Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vi vill syna korten och göra biljettsystemet enkelt

  Om banker kan lösa likvärdiga betalsystem som används av kunder från norr till söder i ett land så borde man nog kunna lösa ett biljettsystem på likartat sätt, skriver Claes Westberg (VV) och Theo Papaioannou (VV).

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Vi tycker det är bra att Västra Götalands alla politiker från vänster till höger säger sig vilja sträva efter ett gemensamt nationellt betalsystem för lokal kollektivtrafik. Men det är resultatet som kommer att räknas. För när man synar korten ordentligt i vad som sägs så berättar ni egentligen inte hur denna strävan kommer att förverkligas.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Man måste inte skilja på ”principer för prissättning” och ”teknik och betallösning”. Det är snarare en förutsättning att dessa kombineras för att få ett fungerande biljettsystem. Det räcker alltså inte bara med att själva systemet, det vill säga att tekniken blir gemensam. Nej, det gäller även det som man inom regionen kallar för "ny pris och sortimentsstrategi" eller ”prismodell” som måste göras gemensam för hela landet.

  Svårt för resenärerna

  I dag har samtliga kollektivtrafikhuvudmän olika benämningar för olika korttyper och det är svårt för resenärerna att förstå vad som menas. Det är detta som nu regionen tänker utveckla och förhoppningsvis inte inveckla ytterligare med en unik struktur.

  Vi förstår att varje region har en egen geografisk förutsättning. Men Västra Götaland är inte unik på andra sätt än att man får döpa om hållplatserna och definiera zon-variabler om man skulle välja ett redan existerande och fungerande system. Vi förstår inte heller varför det skulle krävas en ny unik prismodell för just denna region.

  Det sämsta att göra

  Det sämsta man kan göra är att påstå att just ens eget område är unikt. Om banker kan lösa likvärdiga betalsystem som används av kunder från norr till söder i ett land så borde man nog kunna lösa ett biljettsystem på likartat sätt.

  Vi är därför gärna med när detta arbete utförs för att garantera enkelhet, gemensamhet och lönsamhet. Och det kan vi om man röstar på oss i regionvalet i september.

  Claes Westberg (VV)

  Vägvalets arbetsgrupp för regionvalet

  Theo Papaioannou (VV)

  partiledare Vägvalet