Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I många fall tillkom stadens parker och grönområden genom donationer. Vi har fått ett arv som vi måste förvalta, skriver Vägvalets Theo Papaioannou och Anders Åkvist.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi vill inte offra grönområden

Ambitionen att förtäta staden är bra och på många sätt nödvändig men parker och grönområden måste också skyddas. Därför blir vi en aning bekymrade över Yimbys oansvariga framfart att ge upp flera grönområden i centrala staden, skriver Vägvalets Theo Papaioannou och Anders Åkvist.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vägvalet har ställt sig bakom stadens Grönplan. Detta var en viktig fråga för stadens grundare och i många fall tillkom parker och grönområden genom donationer. Vi har fått ett arv som vi måste förvalta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi har i dag flera omdiskuterade grönområden som till exempel Näckrosdammen. Byggintressenter ser ofta dessa platser som obebyggda tomter som på lämpligt sätt kan förses med hus och i den ekonomiska kalkylen får grönområden ingen hög värdering. I en del fall ses de till och med som en kostnad. Vägvalets besked till Yimby är: Nej, vi ställer inte upp på att offra grönområden hur som helst.

Yimby fokuserar även alldeles för mycket på centrala staden, likt den utbyggnadsplanering som staden tagit fram. Den ingjuter ingen framtidstro för våra förorter och den vanliga retoriken är felaktig att alla vill in till staden. Problemet är dock att alla inte har råd att bo i de bostäder som vi just nu bygger och framför allt inte en låginkomsttagare i exempelvis Bergsjön. Vi gillar inte att det pågår en slags hets för att öka byggtakten i centrala staden när man helt och hållet glömmer av resten av staden. Vi måste bygga billigare så att alla har möjligheten att ta del av sitt Göteborg.

Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att Göteborg tappar många familjer till kranskommunerna eftersom Göteborg inte erbjuder småhus i lika stor utsträckning. Vi vill gärna behålla familjerna inom kommunen också.

Och vad gäller Yimbys negativa inställning till bilen, som för många innebär en frihet att till exempel ta sig från förorten till centrala staden, väljer vi att inte kommentera denna gång.

Theo Papaioannou

partiledare Vägvalet

Anders Åkvist

ledamot fastighetsnämnden Vägvalet