Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Vi vill inte bli som Hammarby"

På årsmötet i mars är det tänkt att Öis fotbollssektion ska frigöras från moderklubben och bli en egen förening. Men den svaga ekonomin kan innebära att övriga sektioner får fortsätta att hjälpa fotbollen. – Det är ett alternativ, säger ordförande Dan Cameras.

Det börjar bli ett återkommande tema på Öis årsmöten – frågan om hur klubben ska bli en alliansförening med fyra fristående föreningar. Friidrotten, bowlingen, och brottningen har redan blivit sina egna föreningar, men när det gäller fotbollen har det varit betydligt svårare.

Anledningen är den usla ekonomin som präglat fotbollssektionen av Öis de senaste åren och som helt enkelt gör att fotbollen inte klarar att stå på egna ben. Något som irriterat inte minst friidrotten som tvingats skjuta till pengar.

Så sent som i somras pekade prognoserna på en jätteförlust på tre miljoner för fotbollsverksamheten, men en rejäl åtstramning gjorde att man i höstas "bara" hade en miljon till att hämta ikapp. GP frågade ordförande Dan Cameras om man lyckats uppnå ett plusresultat.

– Revisorerna är inte klara med det än, men vi i styrelsen har en uppfattning och var det kommer att hamna. Men jag vill inte gå ut med det än, säger han.

Örgryte hade inför året ett negativt kapital på omkring en miljon kronor. Tidigare har det sagts att ett positivt kapital på minst en miljon behövs för att en nybildad fotbollsförening ska ha en chans att överleva. Något som inte verkar vara fallet i dag.

– Det är inte nödvändigt. Det är naturligtvis önskvärt att ha ett hyfsat eget kapital, men inte ett absolut krav, säger Cameras.

Sedan Örgryte beslutade att bli en alliansförening i mars 2013 har man på möte efter möte tvingats skjuta upp ombildandet på grund av fotbollens dåliga ekonomi. I mars är det dags igen – och Cameras siktar på att fotbollen äntligen ska kunna frigöras.

– Det är ambitionen, det är ju bara fotbollen kvar nu. Diskussioner pågår och vi jobbar för fullt för att fotbollen ska övergå i den nya föreningen. Målsättningen är att det ska genomföras under säsongen 2016.

Man har därför skickat in en ansökan till svenska fotbollförbundet om att den nya föreningen, Örgryte IS FF, ska överta platsen i Superettan.

– Vi har ansökt om ett förhandsbesked, men det innehåller ett villkor att årsmötet beslutar om att genomföra ombildningen, säger Cameras.

Om det blir ett ja på årsmötet utgör fotbollen en egen förening. Men det kan ändå dröja innan man helt frigör ekonomin från moderföreningen.

– Det är något som styrelsen tittar på nu, hur det kommer att ske och under vilka förutsättningar som bodelningen kommer att göras. Det kan bli så att det sker successivt.

Att fotbollen frigörs – men att ekonomin ändå fortsätter att vara gemensam?

– Det är ett alternativ. Det viktigaste är att moderföreningen tryggas och lever vidare. Och vi vill ha en fortsatt samverkan mellan alliansföreningarna. Det här är en stor fråga och den har värkt i flera år. Vi vill inte bli som Hammarby som nästan inte har någon samverkan alls.

Mest läst