Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Jämställd festival

"Vi vill ha en jämställd festivalscen"

Jämställd Festival lyfter debatten om mansdominerade bokningar på svenska festivaler. Välbehövligt, då 79 procent av akterna på svenska festivaler är mansdominerade.

Kanske ligger en del av förklaringen i att 88 procent av alla bokare än män. Klart är i alla fall att vi har en lång väg kvar tills vi får uppleva en jämställd festivalsommar i Sverige. Men organisationen Jämställd Festival har bestämt sig för att försöka korta ner väntetiden. De presenterar statistik och lyfter debatten om problemet, och pekar även på positiva exempel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har de släppt en video där bland andra Rossana Dinamarca, Jens Lekman, Bianca och Tiffany Kronlöf och Gustav Fridolin uppmanar till jämställdhet.

Förra veckan arrangerades Putte i Parken i Karlstad, på scen där syntes 84 procent mansdominerade akter. Veckan innan dess gick Bråvalla av stapeln i Norrköping, och inte såg det bättre ut där. 83 procent var mansdominerade akter. En av de riktiga bottennoteringarna stod Summerburst i Göteborg för, med den nedslående siffran 96 procent.

Mest läst