Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Vi vill ge grannar kurage att ingripa mot våld

Grannar har i nästan alla fall av grövre våld i nära relation uppfattat tecken, hört skrik och sett skador men inte vetat hur eller om de ska agera. Vi vill ändra på det, skriver bland andra Nina Rung, Huskurage.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I tisdags kunde vi läsa i GP att regeringens särskilda utredare av mäns våld mot kvinnor bland annat vill införa normkritik och genuspedagogik från förskola och framåt för att komma till rätta med våldet i nära relation. Det tycker vi är helt rätt, men vi behöver framför allt och utan ytterligare utredningar börja arbeta med de barn som redan nu lever med våld i sina hem.

Rädda Barnen räknar med att ungefär 200 000 barn i Sverige bevittnar våld i sina hem. Många av de barnen är också själva utsatta för systematiskt och regelbundet våld. Det är alltså 200 000 barn som dagligen lever med oro och rädsla för våld, inte i ett krigshärjat land långt bort utan här, i Sverige.

Många signaler

Det finns många signaler som kan vara tecken på att barn far illa, återkommande huvudvärk, illamående, blåmärken på kroppen och frånvaro under lektioner är bara några Socialtjänst, polis, skola och förskola ingriper och hjälper på olika sätt till när de ser eller hör att något inte står rätt till. Men problemet för de här barnen är att våldet pågår i deras hem. När vuxenvärlden sviker och ens hem inte längre är en trygg plats, vem ska då stå upp för barnen? Fem barn per år dör av våld som pågår där de ska känna sig som mest trygga, i sina hem och med sin familj.

Vi som finns runtomkring måste börja agera för att stoppa våldet. I sju av tio hem med våld i nära relation finns barn. Bredvid tio av tio hem finns grannar. Därför startade vi initiativet Huskurage.

Skapar handlingsplan

Med Huskurage skapar vi en handlingsplan för hur grannar kan agera vid oro för våld i nära relation. När vi ser, hör eller anar att barn far illa och att deras vårdnadshavare sviker, kan vi som grannar göra livsavgörande insatser. Du som granne kan ringa socialtjänsten och göra en orosanmälan, du kan ringa igen om oron hos dig inte släpper och du kan alltid ringa polisen. Framför allt kan vi som grannar ringa på och visa att vi bryr oss, innan det är för sent. Det kan rädda liv i situationer liknande den i Karlskrona där en 8-årig flicka tragiskt dog tidigare i år. Våra myndigheter kan inte finnas där för varje barn för de kan varken se eller höra vad som sker i varje hem. Det kan vi.

Grannar har i nästan alla fall av grövre våld i nära relation uppfattat tecken, hört skrik och sett skador men inte vetat hur eller om de ska agera. Vi vill ändra på det. Vi måste ändra på det. Vi vill att alla grannar ska lägga sig i, vi behöver hjälpa de här barnen och ge det skydd och den trygghet de har rätt till. Vi kan inte längre tänka att någon annan ska göra det och att det säkert löser sig. För fem barn, sjutton kvinnor och fyra män per år löser det sig inte.

Räcker inte

Störningsjouren i Göteborg har funnits i 10 år. Tillsammans med aktörer som polis, stadsdelsförvaltningar och socialjour har vi skapat bra åtgärdsplaner för att minimera att familjer och barn far illa. Vi utgår alltid från ett barnperspektiv vid våra uppdrag och ser det som självklart att agera på de signaler som grannar kontaktar oss om. Men det räcker inte, det finns alldeles för många familjer där barn lever med en klump i magen. Störningsjouren utbildar anställda och utvecklar hela tiden nya samarbeten för att hjälpa barn och familjer till ett bättre liv.

Att införa Huskurage är ytterligare ett steg till att göra våra 90 000 anslutna lägenheter i Göteborg till trygga hem. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Vi skriver det här för barnen. För vi måste komma ihåg barnen när vi pratar om våld i nära relation. Deras framtid ligger i våra händer, så knacka på. Att rädda liv behöver inte vara svårare än så.

Nina Rung

Initiativtagare Huskurage

Peter Svensson

Initiativtagare Huskurage

Bo Strandberg

vd Störningsjouren Göteborg

Fakta Huskurage: Nina Rung är initiativtagare till Huskurage och arbetar som utredare på familjevåldsenheten inom Stockholmspolisen. Hon är genusvetare och kriminolog. Peter Svensson är initiativtagare till Huskurage och arbetar med våldpreventivt arbete, bland annat för Män för jämställdhet-initiativet Huskurage handlar om att ge verktyg till grannar att synliggöra, ingripa och förhindra våld i nära relation. Mer information om initiativet och policy att hämta finns på www.huskurage.se

Mest läst