Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vi vill göra specialpsykiatrin bättre för Hisingsborna

  Vi är övertygade om att ett färre antal, men större och stabilare mottagningar, gynnar patienten, skriver bland andra Martin Rödholm, verksamhetscehf Psykiatri Affektiva II.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Vi håller med om att det är orimligt att en patient får besked om att den står på kö för läkartid någon gång under 2014. Vi hoppas att patienten som Eva Svensson nämner i sin artikel på GP Debatt (11/11) tar kontakt med oss igen så ska vi se hur vi kan hjälpa till just nu.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vi är medvetna om att vissa patienter har fått en försämrad regelbundenhet i sina besök efter att mottagningen på Hisingen stängde. Det är något vi beklagar. Det är särskilt olyckligt då tanken med förändringen var och fortfarande är att öka tillgängligheten för patienterna.

  Resurserna fördelades

  När mottagningen på Hisingen stängdes fördelades dessa resurser på våra mottagningar i centrala Göteborg och i Frölunda. Det är också där patienterna på Hisingen har kunnat få hjälp sedan två månader tillbaka. Även om saker kan bli ännu bättre är vi övertygade om att ett färre antal, men större och stabilare mottagningar, gynnar patienten. Detta eftersom stora mottagningar är mindre känsliga för saker som personalfrånvaro då fler har möjlighet att täcka upp.

  Vårt mål är alltid att erbjuda våra patienter en specialistpsykiatri i framkant med hög tillgänglighet, kunskapsbaserade metoder och ett gott bemötande. Vi vill även ha ett bra samarbete med till exempel Försäkringskassan. Vi välkomnar därför förslaget om att ha en handläggare från Försäkringskassan på plats på psykiatrimottagningarna.

  Vi har bestämt oss för att göra allt vi kan för att förbättra den psykiatriska vården, inte bara för invånarna på Hisingen utan i hela Göteborg med kranskommuner.

  Martin Rödholm

  verksamhetschef/chefsöverläkare Psykiatri Affektiva II, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  Mickela Larsson

  enhetschef Psykiatri Centrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  Sergio Carrasco

  enhetschef, Psykiatri Västra Frölunda, Sahlgrenska Universitetssjukhuset