Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Vid FN:s toppmöte om klimat 2009 lovade Sverige att bidra med åtta miljarder i klimatfinansiering mellan 2010 och 2012. Det har vi gjort, skriver debattörerna.

Vi sviker inte de fattiga

Miljöpartisterna Lorentz Tovatt och Magda Rasmusson anser att Alliansen sviker givna löften om klimatfinansiering i fattiga länder. Påståendet är direkt felaktigt, skriver Lars Hjälmered och Pontus Båth (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vid FN:s toppmöte om klimat 2009 lovade Sverige att bidra med åtta miljarder i klimatfinansiering mellan 2010 och 2012. Det har vi gjort. Sverige är det land i EU som bidragit med mest pengar per invånare för att hjälpa fattiga länder. Sverige är dessutom ett av endast fem länder i världen som har ett så högt bistånd som FN rekommenderar. Bekämpning av fattigdom och klimatinsatser ska gå hand i hand i biståndsarbetet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I budgeten vi nyligen presenterade görs en särskild satsning på hållbar utveckling. De kommande decennierna kommer världen att behöva mer mat, energi och vatten, vilket tillsammans med klimatförändringar ökar pressen på ekosystemen. Vi vill därför använda mer av biståndet för att säkra fattiga människors behov av mat, energi och vatten på ett hållbart sätt. Klimatet är vår tids största miljöfråga.

Ett särskilt ansvar

För att klara utmaningen krävs ett internationellt avtal med tillräckliga åtaganden om utsläppsreduktioner. Sverige har som ett utvecklat land ett särskilt ansvar. Vi är och ska vara ett föregångsland. Vi har visat att vi klarar av att kombinera en växande ekonomi med sjunkande utsläpp.

Vi har ett av världens mest ambitiösa klimat- och energibeslut där de svenska utsläppen ska ned med 40 procent till 2020. Vi har lovat extra hjälp till fattiga länder i FN-förhandlingar och det har vi självklart levererat! Det är så man lägger en grund för ett bindande klimatavtal!  Det är så man kan gör verklig miljönytta!

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot från Göteborg och ansvarig för miljö- och klimatfrågor

Pontus Båth (M)

vice Ordförande Moderata Ungdomsförbundet Göteborg

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst