Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vi som vill bo här - syrier berättar

  De är läkare, lärare och affärsmän. De har flytt från krig och sökt sig till ett land i fred. Kanske får någon av dem en tillfällig bostad i Göteborg.

  Vi träffas över en kopp te sent på fredagseftermiddagen. Sex män och två kvinnor. De bor alla på Sverige största asylboende, Restad gård i Vänersborg. De flesta har redan fått asyl och varit i Sverige gott och väl över ett år, men de bor kvar på förläggningen eftersom de ännu inte fått någon kommunplacering eller någon bostad.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det är bland annat för dem och andra i deras situation det nu planeras tillfälliga bostäder. När vi berättar om den debatt det väckt säger de att de kan förstå att det finns en oro i samhället eftersom det kommit så många flyktingar under en kort tid. Men Juan Sheikhany, en ung finansanalytiker från Damaskus, betonar att de har lämnat sitt land för att de inte sett någon annan utväg.

  – För oss handlar det om liv och död. Vi har inte haft något val. Vi har hört om Sverige som ett fredligt och migrationsvänligt land. Det är därför vi kommit hit.

  – Men vi kan förstå att det finns en oro. Medier fokuserar på extrema händelser när det gäller flyktingar och många vet nästan inget om Syrien. Så en viss rädsla är förståelig.

  Det är många långa dagar av väntan på boendet, men det finns också en spänd förväntan bland dem. De pratar om att de så snart som möjligt vill kunna komma igång med sina liv. Börja jobba, träffa nya vänner och bygga en framtid för sig och sina familjer.

  Hamza Alsader, från Aleppo, väntar, liksom de andra, på att återförenas med sin familj. Han har varit i Sverige i 14 månader och fått asyl här.

  – Det är farligt och riskfyllt att ta sig hit. Därför har många män rest i förväg så att kvinnor och barn ska kunna komma efter under mer säkra former, säger han.

  Han tänker att den stora migrationen också kan innebära en bra möjlighet för Sverige. Själv är han läkare och många av hans landsmän är välutbildade.

  – Och vi är vana vid att jobba hårt. Vi har hit kommit för att leva i fred i ett samhälle med de rättigheter och skyldigheter det innebär. Men självklart finns det bra och dåliga människor bland alla grupper.

  Ammar Haj Radwan, arbetade som läkare i Damaskus när han tvingades fly efter att hans kollegor dödats för att de vårdade patienter från "fel" sida.

  – Vi vill vara kvar i vårt land där vi vuxit upp. Men jag hade inget val. Om du är läkare måste du välja sida – men som läkare vill du bota alla patienter.

  Syrien är i dag ett helvete på jorden. De ser med sorg på de konflikter som nu sliter sönder deras land.

  – Syrien i fred är fantastiskt. Vi har sol nio månader om året. Vi behöver inte åka utomlands på semester – som ni som åker till Grekland och Spanien.

  Nu är det februari med regn och slask i Vänersborg som gäller. Nya vanor och traditioner väntar i det nya landet.

  – Vi vill göra vårt bästa för att få vänner här. Vi har ju lite olika traditioner. Vi har inget fredagsmys i Syrien och vi spelar inte bandy, säger Juan Sheikhany.

  FAKTA: Vilka gäller det?

  Tre olika grupper är aktuella för de tillfälliga bostäderna som planeras:

  Nyanlända med permanent uppehållstillstånd som har fått en kommunplacering i Göteborg. I första hand barnfamiljer.

  Ensamkommande flyktingbarn. Här handlar det om regelrätta bostäder och inte HVB-hem. Eftersom de ensamkommande är under 18 år kommer det att finnas personal där.

  Nyanlända som bosatt sig hos släktingar i Göteborg och saknar egen bostad. I första hand barnfamiljer.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.