Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Hamnen är en vital del av det hållbara Göteborg och det är av yttersta vikt att dess framtid och goda ambitioner inte äventyras av en vindkraftpark i Hake fjord, skriver Martin Wannholt (M).

Vi skulle kunna så mycket bättre

Göteborgarnas förtroende för det demokratiska systemet och för vindkraft riskerar att sjunka, om de rödgröna går vidare med vindkraftsparken i Hake fjord, skriver Martin Wannholt (M).

Vi blev överraskade att S, MP och V tar upp vindkraften i Hake fjord. Frågan borde vara genant för dem. MP med sin miljöprofil borde veta bättre, och att S låter sig dras med måste vara besvärande för många S-väljare.

Vindkraft är en av flera förnyelsebara energikällor i dag och framöver. Vi välkomnar dess utvecklingspotential. Att lokalisera vindkraft i Hake fjord är dock direkt olämpligt. Göteborgarnas förtroende för det demokratiska systemet och för vindkraft riskerar att sjunka, om ni går vidare med ett farligt projekt som redan kostat tiotals miljoner kronor.

Havs- och Vattenmyndigheten rekommenderar Göteborg att lägga vindkraft på land i stället. Då kunde vi få god miljönytta och eventuellt ekonomi i projektet. Även Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) anser att området är olämpligt för vindkraftverk. Risken är för stor att miljögifter sprids i det biologiska kretsloppet från dumpade muddermassor. Men stadens ledning vill inte lyssna, än mindre göra omtag.

Måste våga backa

Ibland är ledarskap obekvämt, men när fakta talar tydligt måste man våga backa från tidigare beslut och egna sanningar. Något för MP att fundera över när de nu lägger delar av klimatomställningen i byrålådan.

Göteborgs Hamn strävar efter världsklass i sin hantering av volymer, fartygsstorlekar och miljöarbete. Förslaget innebär ett säkerhetsavstånd från farleden till verken på 200 meter. I Rotterdam tillämpas ett säkerhetsavstånd på 3 704 meter (två nautiska mil). Hamnen är en vital del av det hållbara Göteborg och det är av yttersta vikt att dess framtid och goda ambitioner inte äventyras.

En vindkraftpark i Hake fjord skulle förstöra en vacker, omtyckt och samhällsnyttig del av Göteborgs skärgård. Moderaterna vet att denna vindkraftpark inte kommer att byggas. Det vet Anneli Hulthén också. I fråga efter fråga lämnar S i Göteborg walk over till Miljöpartiet att formulera den rödgröna politiken. Resultatet är nedslående när Göteborg skulle kunna så mycket bättre.

Martin Wannholt (M)

kommunalråd Göteborgs kommunstyrelse

Bild - 2
Mest läst