Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

"Vi möts av oro och sorg"

GP:s reporter Karl-Johan Bondeson är på plats i Japan.

Var är ni just nu?

- På ett pendeltåg strax utanför Tokyo. Jag och fotografen Stefan Berg är på väg in mot Tokyo.

Hur är läget där ni är?

- Väldigt lugnt. Det är få människor ute och få bilar som rör sig. De få tåg som rullar är fulla. På Naritaflygplatsen, där vi landade, var väldigt många flyg inställda. En hel del människor hade sovit där – de hade fått låna filtar av flygplatspersonalen.

Det kom just rapporter om en explosion vid ett kärnkraftverk. Vad är känt hittills?

- Jag har också läst nyhetsrapporterna, annars vet jag inte mer just nu. De vi pratade med på flygplatsen var jätteoroliga. Det är svårt att ringa mobilsamtal och det gör att oron ökar.

Hur reagerar människor på det som hänt ?

- Med oro och sorg. När vi sa att vi skulle resa norrut till katastrofområdet var det en kvinna som skakade på huvudet och sa att vi skulle låta bli "för det är farligt där."

Kan man jämföra den här katastrofen med tsunamin 2004?

- 2004 var alla tsunamiers moder. Här är trots allt antalet döda inte lika stort. Hur stora de materiella skadorna är återstår att se.

Japan är ett land med stor beredskap för jordskalv. Vilken roll har det spelat?

- Det kanske viktigaste är att människor är mentalt förberedda. Det är chockartat att uppleva en jordbävning, det gör ont, men man är i alla fall beredd på att det kan hända. Dessutom bygger man på ett sätt som utgår från att det finns risk för jordskalv.

- Japan är ett väldigt välorganiserat samhälle. Om det är något land som har resurser att tackla en naturkatastrof är det Japan.

Vad händer nu?

- För vår del ska vi försöka träffa vår tolk, en svensk student som bor här och talar japanska. Vi har sökt kontakt med honom i ett par timmar nu.

- För Japans del handlar det om att få koll på skadeverkningarna, organisera räddningsarbetet och säkra exempelvis kärnkraftverk och oljeraffinaderier.

442531.jpg
Mest läst