Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Början till slutet. Kommunistpartiets politbyrå i DDR beslöt på kvällen den 9 november att tillåta privata besök i Väst via Östberlin. Berlinmuren föll. Knapp ett år senare hade Öst- och Västtyskland återförenats. Vänsterdiktaturerna i Öst- och Centraleuropa rämnade en efter en. Resten är historia, skriver debattörerna.

Vi måste prata om kommunismens brott och förtryck

Att utreda kommunismens brott är inte bara en uppgift för de människor och de länder som levde under kommunismens diktatur. Det är en uppgift för alla demokratier, även Sverige där det finns en omedvetenhet, okunskap och stor ovilja att ta till sig fakta om kommunismen, skriver Birgitta Ohlsson (FP) och Jasenko Selimovic (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 9 november 1989 kommer Europa aldrig att glömma. Sovjetunionens imperium darrade. Frihetsaktivister i land efter land samlade sina krafter. Kommunistpartiets politbyrå i Östtyskland/DDR beslöt på kvällen den 9 november att tillåta privata besök i Väst via Östberlin. Berlinmuren föll. Knapp ett år senare hade Öst- och Västtyskland återförenats. Vänsterdiktaturerna i Öst- och Centraleuropa rämnade en efter en. Resten är historia.

Vad kan vi då lära 26 år senare?

För det första. Att högtidlighålla Berlinmurens fall bara med vackra tal hjälper ingen. Stötta i stället de som fortfarande lever under samma kommunistiska/socialistiska diktaturer som förpestade Europa för bara några decennier sedan. Kommunismens förtryck dog inte med Sovjetunionens fall. 1,5 miljarder människor lever i dag framförallt i Asien under kommunismens förtryckarsystem.

För det andra. De forna europeiska kommunistdiktaturernas demokratiambitioner påskyndades med löften om att få gå med i EU. I dag är EU 28 medlemsstater och vi folkpartister vill att EU ska fortsätta växa. Ett utvidgat EU skapar en hållbar och stabil fred i hela Europa, garanterar medlemsländernas säkerhet och ökar medborgarnas frihet.

Låt oss vara klara på en punkt: ingenting av det som pågår i Ukraina skulle förmodligen ha skett om Ukraina varit medlem i EU. Och ingenting av det som hände med forna Jugoslavien skulle förmodligen ha skett om länderna varit EU-medlemmar. Starkare bevis för varför vi behöver EU kan knappast ges.

Varje land i Europa ska kunna bli medlem den dag man tydligt uppfyller högt ställda krav på demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi. Och EU-länder som trampar på mänskliga rättigheter ska straffas.

För det tredje. Det var inte många mil härifrån och inte många år sedan som europeiska länder levde i kommunistisk eller socialistisk diktatur. Många svenska skolungdomar växer dock upp utan att få lära sig tillräckligt om detta förtryck och dess despoter. Även om det står i grundskolans nya läroplan för högstadiet i historia (2011) – tack vare Folkpartiet – att högstadieeleverna ska läsa om ”Båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag” finns mycket att göra för att stärka upplysningen. För i Sverige finns en omedvetenhet, okunskap och stor ovilja att ta till sig fakta om kommunismen. Minns bara protester, artiklar och motståndet när Forum för levande historia skulle få i uppdrag att upplysa om kommunismens brott. Jonas Sjöstedt (V) och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg gick så långt att de ville lägga ner myndigheten! Så visst behöver vi även i Sverige upplysa om kommunismens gärningar och uppmärksamma offren.

Viktigt stötta utredningen

I en tid då både offren och bödlarna blir allt äldre är det därför viktigt att Estlands regering har tagit initiativ till en internationell tribunal och europeisk utredning om kommunistregimernas brott i Europa fram till murens fall. Förövare som ännu är livet ska kunna ställas inför rätta. Processen kommer givetvis att vara komplicerad, då mängder av dokument fortfarande finns kvar i ett alltmer auktoritärt Ryssland. Men arkiv måste öppnas på samma sätt som skedde kring åren vid Sovjetunionens kollaps, då sekretessen hävdes för vissa avgörande dokument.

I dagsläget får förslaget stöd av många forna europeiska kommunistdiktaturer. Men även Sverige och övriga EU bör ge sitt stöd till den estniska satsningen. Att utreda kommunismens brott är inte bara en uppgift för de människor och de länder som levde under kommunismens diktatur. Det är en uppgift för alla demokrater.

Birgitta Ohlsson (FP)

utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot

Jasenko Selimovic (FP)

Europaparlamentariker

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst