Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Vi måste lära oss hantera all stress

Under 2016 kommer vi att gå in i en ny och fördjupad hälsotrend. Att träna upp sin omprövningsförmåga blir allt mer relevant i en ständigt föränderlig värld, skriver Anna Iwarsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ambitionen finns där om en sundare livsstil, men så pockar vardagen på med alla måsten och traditionen med de ständigt misslyckade nyårslöftena får leva vidare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

År 2016 startar i en värld där inget är som förr. Det finns inga enkla svar på det kaos som präglar vår tid. I stället kommer det bli allt viktigare att bättre lyckas förhålla sig till en samtid i ständig förändring. Ytterligare krav behöver vi knappast.

Mentala hälsan

Med tanke på de senaste tio årens globala hälsotrend är det inte konstigt att de vanligaste nyårslöftena handlar om att träna mer och äta bättre för att bygga en stark och hållbar kropp. I en snabbt föränderlig värld mitt i en digital revolution behöver vi nu börja tänka mer på vår mentala hälsa. Därför kommer vi under 2016 också gå in i en ny och fördjupad hälsotrend. Kunskapen om vad kombinationen av fysisk och mental träning gör för vårt totala välmående kommer därför belysas på många olika sätt. Att träna upp sin omprövningsförmåga blir allt mer relevant.

Rapporter visar att oavsett ålder finns en längtan hos de allra flesta att öka sitt totala välmående. Studier visar också att det finns ett direkt samband mellan välmående och ha kontroll över sin situation.

Genom att ompröva ditt nuläge regelbundet skaffar du dig ett mentalt försprång. Det leder till att du bättre kan förhålla dig till de sammanhang och relationer som dagligen påverkar dig. Känslan av att ligga efter minskar när din upplevelse av kontroll över din situation ökar. Din egenmakt växer.

Ompröva ditt nuläge – må bättre

Därför vill jag föreslå att du som just avlagt ett nyårslöfte lägger detta åt sidan och först omprövar ditt nuläge. Känslan av meningsfullhet blir starkare, utan att du lägger till en enda ny grej som du borde börja eller sluta med.

Vetskapen om att du själv har valt ditt nuläge och dina sammanhang gör att ditt välmående kommer att öka.

För somliga kommer ökningen direkt, andra behöver skapa bättre förutsättningar eller genomföra nödvändiga förändringar för att åstadkomma en upplevelse av kontroll över sin situation.

En vanlig fråga brukar vara ”hur tar jag mig ifrån ett pressat livspussel och en känsla av otillräcklighet?”. En viktigare fråga är: ”hur tar jag mig dit jag vill?”. Att börja utforska den frågan genom omval kan vara gott nog.

Anna Iwarsson

författare till boken ”Omval – Hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig)” och tränings- och livsstilsrapporten ”Sitta är det nya röka”

Bild - 2
Mest läst