Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

46171

"Vi kan inte sitta och vänta"

Skall vi tvingas flytta Göteborg till slätten mellan Skara och Skövde för att undvika översvämningar? Frågan ställs av Göteborgs miljöpartistiska kommunalråd Kia Andreasson.
Hon tar upp frågan sedan byggnadsnämnden i Göteborg i dagarna får en rapport som visar att Göteborg och Västkusten kan förvänta sig betydligt fler och allvarligare översvämningar i framtiden. Rapporten är en av flera som varnar för översvämningsproblem i framtiden som blir av helt annan omfattning än idag.

"Vi kan inte vänta"
Kia Andreasson menar att det gäller att vara förutseende och ta tag i problemen direkt:
- Vi kan inte sitta och vänta tills översvämningarna är här. Rapporten visar att det handlar om kostnader på uppemot 10 miljarder för att skydda våra kuster och alla de städer och samhällen som finns vid vattnet. Det låter kanske märkligt att tala om att flytta Göteborg till någonstans mellan Skara och Skövde, men jag skojar faktiskt inte.
- Vi måste få en allvarlig och seriös debatt kring översvämningshoten och klimatförändringarna på nationell nivå men inget händer. Här gäller det att inse allvaret i klimathoten. Man har tidigare talat om en höjning av vattennivån på minimum 10 centimeter och max 100 centimeter. Nu talar man om 80 till 200 centimeter. Det är åtta gånger högre lägstanivå.

"Nationellt prioriteras inte frågorna"
Kia Andreasson menar att Göteborg sedan 2004 har en bostadsplanering som tar hänsyn till framtida klimatförändringar. Men på nationell nivå händer inget alls:
- Vi har först planerat för att vattennivån kommer att höjas en halvmeter och sedan planerat om för risken att det blir en meter till. Flera kommuner gör likadant men nationellt prioriteras inte de här allvarliga frågorna. Istället skall man upphäva strandskyddet på en massa områden och låta fler bygga längs stränderna. Det är fullkomligt fel.
- Jag menar att man måste sätta ned foten med en gång i de här frågorna, arbeta förebyggande och till exempel avsätta pengar till fonder för framtida behov och starta en katastrofplanering. Jag tänker mig att vi kan ta upp det i EU under Sveriges ordförandeperiod.

Kia Andreasson påpekar att detta inte bara är ett Göteborgsproblem utan det finns samma bekymmer på många håll i landet. Skånekusten med till exempel Kristianstad är ett exempel, där staden ligger under havsytan idag.

Möts av skratt i Skara
I Skara tar man emot Kia Andreassons uttalande med ett leende:
- Självfallet är göteborgarna välkomna hit upp till oss, säger oppositionsrådet Barbro Hassel (s) med ett skratt. Vi har gott om plats på hela Axevalla hed. Snarare är väl frågan om göteborgarna vill flytta upp hit-

- Allvarligt talat, fortsätter hon, är det viktigt och bra att man tar upp den här klimatdebatten nationellt. Det gäller att vi har en beredskap inför framtiden. Det finns liknande problem också i våra trakter. Utredningar har varnat flera kommuner kring Vänern bland annat Lidköping och Mariestad att inte bygga för mycket intill vattnet på grund av risken för översvämningar. Det finns all anledning att ta översvämningsriskerna i framtiden på allvar.

Fler stormar i Västsverige
I dagarna har också europeiska forskare från bland annat Storbritannien, efter studier av vindstyrkor sedan 1800-talet och till idag, konstaterat att klimatförändringarna ännu inte inneburit några dramatiska förändringar med mer blåst och stormar. Samtidigt spår forskarna att stormarna i framtiden kommer att bli fler i Nordvästeuropa, vilket bland annat drabbar England, Tyskland och Skandinavien - inte minst västra Sverige.
Mest läst