Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  En man svimmar av värmeslag i Karachi, Pakistan. Bilden är tagen den 23 juni i år mitt under en värmebölja som ledde till att över 1 200 människor avled i landet. Liknande värmeböljor tros bli vanligare i framtiden. ARKIVBILD.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vi jobbar bäst vid 13 grader Celsius

  Idealtemperaturen för ekonomisk utveckling är 13 grader Celsius, enligt en ny studie. När temperaturen stiger - eller sjunker - påtagligt över den nivån sjunker den ekonomiska produktiviteten.

  Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature, har utförts av forskare vid Stanford University och University of California i USA.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  De konstaterar att klimatet, i första hand den årliga genomsnittliga temperaturen, påverkar ekonomin i länderna mer än vad de flesta kanske tror.

  I allmänhet höjs produktiviteten med stigande temperatur, för att sedan falla efter att ha nått en kulmen vid 13 grader Celsius. Vid högre temperaturer än 25 grader blir fallet brant.

  Sämre arbetsförmåga

  Sambandet mellan produktivitet och temperatur gäller för alla länder och alla typer av samhällen, jordbruksländer såväl som industriländer, fattiga såväl som rika länder, och har varit oförändrat sedan 1960.

  -Orsaken är delvis den mänskliga fysiologin. Vår förmåga att arbeta försämras vid höga och låga temperaturer, säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet. -En genomsnittstemperatur på 25 grader innebär att det kanske är många dagar på året då temperaturen når 40 grader.

  Uppförsbacke

  En tolkning av resultatet är att tropiska länder alltid har en brantare uppförsbacke vad gäller ekonomisk utveckling än länder i tempererade områden.

  -Det är ingen tillfällighet att många av dem är fattiga. Det går att investera i teknologier som underlättar den ekonomiska utvecklingen, men det är inget lättlöst problem, säger Sterner som kommenterar studien i en särskild artikel i Nature.

  Forskarna bakom studien, som letts av resursekonomen Marshall Burke vid Stanford, påpekar att resultaten inte bådar gott för länderna i varma regioner, med tanke på den pågående klimatuppvärmningen. Om den nuvarande trenden består kommer 77 procent av alla länder att få en sämre ekonomisk utveckling än förväntat.

  -Det kan innebära en kraftigt ökad ojämlikhet i utvecklingsnivå mellan länderna, och kanske ökande flyktingströmmar, säger Sterner.