Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Vi har en politik för fler jobb

För fler nya jobb krävs konkreta förslag som underlättar och gör skillnad för företagare att växa och anställa. Sådana finns i vårt budgetförslag, skriver bland andra Lars Hjälmered (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

M:s skuggbudet, 6/10 och 9/10

Shadiye Heydari (S) och Gunilla Carlsson (S) pekar på stora utmaningar med skolan och bostadsmarknaden i Göteborg. Problemet för Heydari och Carlsson är att de har styrt Göteborg i över 20 år. S-styrda Göteborg har inte varit i närheten av att ha sett till att det byggs tillräckligt med nya bostäder och S har valt att lägga väsentligt mindre pengar på skolan än borgerligt styrda kranskommuner till Göteborg. Vi kan se resultatet i en skriande bostadsbrist och dåliga skolresultat.

I repliken skriver de även att det behövs fler jobb. Vi delar den uppfattningen. Sedan 2006 har det skapats långt över 300 000 nya jobb i Sverige och utanförskapet har tryckts ned rejält, trots att Sverige drabbats av finanskris och lågkonjunktur. Men, fler jobb behöver skapas av fler och växande företag.

Heydari och Carlsson talar om fler jobb, men i konkret handling gör de det dyrare att anställa och mindre lönsamt att arbeta. De talar om aktiv näringspolitik, men för varje krona de satsar på företag höjer de företagens skatter med 50 kronor. Resultatet är tydligt. Regeringen skriver själva i sitt budgetförslag att deras förslag gör att 8 av 10 hushåll får det sämre och att antalet nya jobb minskar. Experter konstaterar att alla nya jobb som kommer i Sverige de kommande åren beror på konjunkturuppgången, inte på grund av regeringens politik.

Jobb- och företagspaket

Ett nytt utanförskap växer fram i Sverige. Utrikes födda och unga utan gymnasiekompetens får inte sitt första viktiga jobb. En egen inkomst byts mot ett långt och ofrivilligt bidragsberoende. Menar vi allvar med att trycka undan det nya utanförskapet krävs politisk handling. Moderaterna gör det med ett jobb- och företagspaket i budgeten:

  • Människor rustas för det första jobbet genom förstärkta yrkesutbildningar och genom en rätt att läsa på Komvux.

  • En ny anställningsform gör det enklare för unga och nyanlända att få det första jobbet.

  • Vi ökar kraven på ansträngningar för att få ett första jobb genom högre krav för att få försörjningsstöd.

  • Det blir mer lönsamt att ta det första jobbet genom en riktad skattesänkning som ger mest i förhållande till lönen för dem med låga inkomster.

Det är lätt för politiker att prata om fler jobb. I slutändan är det företag som skapar dem. För att det ska ske krävs konkreta förslag som underlättar och gör skillnad för att företagare ska växa och anställa. Till skillnad från Heydari och Carlsson lägger vi sådana förslag.

Lars Hjälmered (M)

Cecilia Magnusson (M)

Hans Rothenberg (M)

Lisbeth Sundén Andersson (M)

riksdagsledamöter från Göteborg

Mest läst