Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1008Scandinavium1 (kopia)

Vi har en bättre väg till ny arena efter Scandinavium

Arenan som ska ersätta Scandinavium måste förverkligas snarast och finansieras till största del av näringslivet i dialog med idrotten, föreningarna och göteborgarna, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ny arena, 9/3

Scandinavium har gjort mycket gott för Göteborg, men är nu föråldrad vilket leder till att artister och evenemang i ökande grad väljer bort Göteborg. Flera utredningar har gjorts utan att frågan kommit närmare en lösning. Tvärtom har det rödgrönrosa minoritetsstyret i Göteborg hållit presskonferens där man deklarerat att man inte tänker göra någonting för en ny arena de närmaste tio åren.

Vi vill att staden är tydlig med att sträva efter en efterträdare till Scandinavium, att den ska ligga i evenemangsstråket och att den främst ska betalas av näringslivet. Vi vill bjuda in till samtal om hur vi kan förverkliga en ny arena, till förmån för Göteborg som turiststad men också för göteborgarna.

Besöksnäringen är en av Göteborg viktigaste näringar som sysselsätter många. Jobb med olika svårighetsnivåer och krav på utbildning och erfarenhet erbjuds. För många är detta ett första steg in på arbetsmarknaden. Samtidigt behöver arenan utformas så att den fungerar väl för de skiftande arrangemang som i dag huserar i Scandinavium. Publikkapaciteten behöver öka. Att en ny arena ska vara tillgänglig för alla ser vi inte som ett mål utan som en självklarhet.

Brett engagemang

Vi ser gärna ett brett engagemang från idrotten, föreningsliv, göteborgare och andra intresserade i det fortsatta arbetet. Samtidigt är det viktigt att de ekonomiska förutsättningarna är tydliga så att vi inte gör långa önskelistor som sedan krockar med en ekonomisk verklighet.

Vi måste kunna gå ifrån ord till handling på väsentligt kortare planeringstid än vad som varit i fallet många gånger tidigare i Göteborg. 2021 fyller den nuvarande arenan Scandinavium 50 år. Staden måste snart fatta ett inriktningsbeslut. Sen tillkommer planprocesser och byggtider. Vi hoppas att Scandinavium kan behålla konkurrenskraften fram till dess, men det är inte alls säkert. Ett första steg är att rösta ja till vårt förslag i kommunstyrelsen i dag.

David Lega (KD)

kommunalråd

Jonas Ransgård (M)

kommunstyrelsens andre vice ordförande

Helene Odenjung (L)

kommunalråd

Mest läst