Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vi tror att skolan spelar en central roll för hur våra barn och ungdomar växer upp i samhället. Därför är det viktigt att redan i förskolan sätta in rätt resurser, skriver Vägvalet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi har alla ansvar för vårt samhälle

Det krävs mer proaktivt arbete för att ge våra barn- och ungdomar rätt förutsättningar att växa upp. Om man ger varje ungdom det stöd som den behöver i ett tidigt skede är vi övertygade om att man kan förhindra både bilbränder och skottlossningar, skriver Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Samhället har ett ansvar för våra barn och ungdomar men det främsta ansvaret ligger på oss föräldrar. Vi föräldrar är förebilderna som bär samhället som ska lämnas över till vår efterkommande generation. Därför måste vi också engagera oss i barnen. Och nej, det räcker inte med att skriva ned floskler som ”barnperspektivet” i alla politiska handlingar och tro att man löst några problem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Så fort klotter, bilbränder, skottlossningar med mera inträffar så ropar man genast på fler fritidsgårdar, utökad verksamhet, mer resurser. Det förmedlas en bild, i intervjuer med medborgare och politiker, att det inte knappt finns några fritidsgårdar alls. Vi anser att det behövs fler mötesplatser och arenor för våra ungdomar, men att förpassa problemen till fler fritidsgårdar räcker tyvärr inte. Det finns redan mycket god ungdomsverksamhet ute i staden som kan utvecklas.

Ett exempel på barn- och ungdomsverksamhet är föreningslivet som borde uppmärksammas mer där föräldrar går in och tar ett samhällsansvar genom att till exempel träna barnen från tidig ålder i fotboll, ridning, balett med mera. Föräldrarna kommer då väldigt nära barnen utanför arbetstid och lär känna dem. Vad kan kommunen göra mer för att stötta föreningsverksamheterna och uppmuntra till fler aktiviteter?

Spelar en central roll

Vi tror att skolan spelar en central roll för hur våra barn och ungdomar växer upp i samhället. I skolan är det viktigt för alla elever att känna att de kan hålla jämna steg med sina klasskamrater, att få känna tillfredställelse genom att prestera bra resultat och att få ett erkännande för det. Vi har mött flera unga som märker att när de inte hänger med i skolan så resignerar de och ger upp. Ibland för att ”bli bra på något annat”. Situationen blir inte bra för någon då elever med stora kunskapsluckor får en tråkig och stökig skolgång och övriga klasskamrater får inte den kvalitativa utbildning som de har rätt till. Och många lärare får en svår arbetssituation.

Mer proaktivt arbete

Det krävs mer proaktivt arbete. Redan i förskolan kan personalen se vilka barn som kan komma att behöva särskilt stöd. Varför lyssnar man inte på dem? En elev kan passera hela grundskolan utan att rätt resurser sätts in. Först när situationen är mycket alarmerande och akut ohållbar reageras det. Men då är det ofta för sent.

Varje elev behöver en konkret individuell plan för att lyfta fram deras förmåga och möjligheter baserat på deras egna förutsättningar. Barn med diagnoser behöver ha lugna avskalade miljöer med minimala distraktioner. Är det verkligen det ultimata att de skall ingå i en vanlig klass? Klarar skolan att ge det fulla stöd och skapa förutsättningar till barn med diagnoser så de når sina mål?

Skolan måste därför få den uppryckning den förtjänar. Första steget är att göra den likvärdig så att problem kan angripas på rätt sätt och med rätt förutsättningar. Förutsättningar som resurser ska inte vara ett hinder och belastning på grund av stadsdelsnämndernas ekonomi. Därför vill vi se en skola som frånskiljs från stadsdelsnämnderna och centraliseras. Vi ser för övrigt att stadsdelsnämnderna avvecklas som ett led i att andra omsorgsfunktioner likställs i staden.

Om man ger varje ungdom det stöd som han/hon behöver i ett tidigt skede är vi övertygade om att man kan förhindra både bilbränder och skottlossningar. Men ingen tar ansvar för helheten och brandkårsutryckningar blir standard i stället för förebyggande åtgärder.

Inte räckt till

Den rödgröna majoriteten har styrt staden i snart 20 år. Det är dags att prova nya åtgärder för att komma åt problemen. Och för det krävs att man begraver prestigen långt, långt ned och inte låter den komma i vägen. Vi kan förstå att den rödgröna majoriteten ser det som ett nederlag då deras åtgärder inte räckt till. Men om man inte vill prova nya åtgärder och se verkligheten som den är så kanske det är dags att lämna över stafettpinnen till någon annan.

Vi tar gärna emot den av göteborgarna i valet 2014.

Theo Papaioannou (VV)

partiledare, Vägvalet

Marie-Louise Bergström (VV)

fritidsassistent och kandidat för Vägvalet

Catarina Pettersson (VV)

kandidat för Vägvalet