Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Vi hade kommit så långt och haft sådana förhoppningar"

Ett hundratal spelare, ledare och föräldrar i Jitex marscherade i går till Mölndals stadshus i protest mot det uppskjutna arenabygget. Och plötsligt var budgeten på 25 miljoner uppe i 45 miljoner kronor.

Redan 2005 ritades de första skisserna på Jitex nya hemmaarena. Efter valet 2006 tyckte Mölndalspolitikerna att det blev för dyrt och ett nytt förslag på arena – för 25 miljoner kronor – togs fram och presenterades i våras. Den nya arenan var rejält nedbantad men uppfyllde fotbollförbundets krav på en damallsvensk arena som införs 2014.


Jitex var med i flera samtal om detaljer på arenan och i mitten av augusti skulle spaden ha satts i marken. Men i maj avbröt kommunen upphandlingen av arenabygget, då de inte hittade någon leverantör som höll sig inom budgeten.
– Jag hade inte sagt något om det handlat om en idéskiss för tio år sedan. Det är det tråkigaste, att vi hade kommit så långt och haft sådana förhoppningar, säger Mats Heed.
Jitex, som har en omsättning på fyra, fem miljoner kronor, har fått kostnader på upp mot en miljon kronor för att spela på Valhalla i år, framför allt på grund av uteblivna sponsorintäkter och merkostnader kring arrangemangen. Enligt sportchef Mats Heed är det inte aktuellt att spela på Valhalla nästa säsong också.
– Blir det ingen arena som uppfyller förbundets krav då ska de inte bygga alls. Då lägger vi ner verksamheten, säger Heed.
Utanför Mölndals stadshus meddelade kommunalrådet Marcus Claesson i går att tidsplanen är att en ny arena ska stå klar den 1 april nästa år – men att det då bara är planen och belysningen som är färdigt. I nästa steg ska läktarna byggas och till säsongen 2014 ska förbundets krav vara uppfyllda. Marcus Claesson överraskade dessutom de demonstrerande Jitexanhängarna med att budgeten höjts med 20 miljoner kronor och är tillbaka på de 45 miljoner som kommunstyrelsen tidigare beslutat om.


Men på en direkt fråga från Mats Heed sa Marcus Claesson att han bara till 80 procent vågade lova att den tidsplanen kommer att följas.
– Vi försöker dela upp det nu, så vi kommer igång med delar av bygget i oktober, november. Vi fokuserar på planen nu först men förhoppningsvis är läktarna klara till sommaren, säger Marcus Claesson, som förutsätter att den nya arenan kommer att hålla fotbollförbundets krav.
Mats Heed:
– Vi hade ett löfte på 100 procent före det här mötet, nu har vi 80... Jag har ju litat på hans (Marcus Claesson) ord tidigare, jag vet inte om jag orkar göra det igen. Men vi tror och hoppas ju. Det vore oerhört tråkigt om det inte blir så.

Mest läst