Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Carl Bildt
Carl Bildt

"Vi förutsåg inte att Gaddafi var seglivad"

Sverige har spelat en viktig roll under striderna i Libyen, anser Carl Bildt. Men han tror inte på fortsatt svensk militär närvaro. Och det är inte aktuellt att erkänna övergångsrådet.

Libyen står inför ännu en mycket svår period. Det finns risk för fortsatt inbördeskrig, varnar utrikesminister Carl Bildt (M).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I går damp han ned i födelsestaden Halmstad för ett snabbesök. Men mycket av tankarna finns i Libyen.

- Läget är fortfarande osäkert. Det finns ju olika typer av motståndsfickor. Det vi kan se fram emot är att det som är övergångsrådet i dag i Benghazi flyttar till Tripoli och börjar etablera ordning och så småningom lag och därefter någon form av representativt styre. Men det kommer att ta tid innan det sker, säger Carl Bildt.

Just nu ägnar han mycket tid åt att skaffa sig information om vad som egentligen händer i Libyen och att hålla kontakt med andra länders utrikesministrar. Ett högnivåmöte i Paris är planerat till nästa vecka, men Carl Bildt låter inte alldeles säker på att det blir av.

- Det är lite beroende av dialogen med övergångsrådet och de är fortfarande rätt osäkra på situationen. De har varnat för allt för mycket optimism.

Hur ser du på risken för inbördeskrig?

- Risken finns att de inte lyckas etablera tillräcklig kontroll över olika delar av landet. Vi vet väldigt lite om läget i de södra delarna. Det bor inte så många människor där, men det är där oljeproduktionen finns.

Många andra länder erkänner nu det libyska övergångsrådet. Varför gör inte Sverige det?

- De har tydligen en annan politik. Men vår politik är att erkänna länder och sedan har vi förbindelser med dem som styr där. Erkännandepolitiken är inget uttryck för att vi gillar eller ogillar.

Men så är det väl inte alltid, vi har ju exempelvis valt att fortsätta erkänna den störtade regeringen efter en kupp, som i Honduras 2009?

- Jo, men då handlar det om kontinuitet. Det kan vara så med ett ockuperat land. Men vi upphörde att ha relationer med Gadaffi för ett tag sedan och nu har vi relationer med övergångsrådet inom ramen för vårt erkännande av Libyen.

Så vad händer när övergångsrådet flyttar till Tripoli och börjar etablera sig där?

- Då kan de övergå från att vara ett övergångsråd till att vara en övergångsregering. De gör ju inte anspråk i dag på att vara en regering. Vi hoppas att det då kan etableras ett EU-kontor där.

Vilket ansvar har omvärlden för att hjälpa till?

- Vi har ett ansvar att hjälpa till och då får övergångsregeringen formulera vad de vill att vi ska hjälpa till med. Något vet vi om detta. Det första är att de vill att säkerhetsrådet ska fatta beslut om att de får tillgång till de frysta tillgångarna i utlandet. Sedan behöver de förmodligen hjälp med att få i gång oljeproduktionen. Och så är det viktigt att häva handelssanktionerna så att ekonomin kan komma i gång.

- Sedan är det ju väldigt viktigt för den blivande övergångsregeringen att hindra att det uppstår ett säkerhetsvakuum. Erfarenheten från andra länder visar också på vikten av att ha en genuin försoningsprocess.

Vad kan Sverige bidra med?

- Vi får väl se, det beror ju på vad de vill ha hjälp med. I både Egypten och Tunisien har vi erbjudit hjälp med rättsstatsuppbyggnad och stöd inför val.

Bör Sverige delta om det blir en förlängd militär insats?

- För närvarande har de sagt att de inte vill ha det, det finns bara planer på militära observatörer och möjligen polisrådgivare. Så jag tror inte att det är realistiskt. Inget tyder på det. Men vi får väl se, om FN begär det.

Vad betyder händelserna i Libyen för andra situationen i andra länder i regionen?

- Inte så mycket, Libyen är så väldigt mycket av ett särfall. Men det är klart att Gadaffis fall har psykologisk betydelse för oppositionen i exempelvis Syrien.

Vilka slutsatser kan dras av den militära insatsen?

- Vi kommer att få en stor diskussion om Europa har tillräckliga militära resurser. Har det här visat avgörande brister i Europas militära förmåga?

Tycker du att Europa behöver stärka sin försvarsförmåga?

- Vi måste titta mycket noga på erfarenheterna av detta. Det här var helt klart på randen av vad Europa klarar av. Det kan inträffa situationer i framtiden där det ställs krav på att Europa agerar med viss militär kraft, utan att bara vara följeslagare till USA, så som vi normalt brukar vara. Då inställer sig frågan: klarar Europa detta?

Vad kan man säga om den svenska militära insatsen?

- Sveriges insats har varit mycket betydelsefull, mer än vi hade anat. Vi har svarat för 40 procent av spaningarna som gjort de andra insatserna möjliga. När andra gjort vapeninsatserna har vi kunnat tala om var man kan göra vapeninsatser utan att skada civila.

Du fick kritik för dina uttalanden i februari om att det inte var frågan om att stödja den ena eller andra sidan i Libyen, hur ser du på det nu?

- Men det gjorde det ju inte heller. Det finns väldigt många stridande grupperingar i Libyen, det fanns det även i Benghazi som vi har lärt oss. Så man ska vara lite försiktig med att säga vilka som ska vara representanter i framtiden.

Men det tolkades som att du inte tog tydligt avstånd från Gadaffi?

- Men det var fel om man läste vad jag sa.

Ser du skäl att vara självkritisk? Vad har ni felbedömt?

- Vi förutsåg ju inte att Gadaffi skulle vara så seglivad. Jag trodde att det här skulle vara över på några veckor. Att det skulle dröja sex månader var det nog få som kunde förutse. Där hade vi väl underskattat en del av de regionala spänningar som finns i landet, säger Carl Bildt.

Mest läst