Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Naturskyddsföreningen i Göteborg är positiva till en vindkraftpark i Hake fjord, så länge den utreds ordentligt och inte skadar miljön mer än den hjälper klimatet, skriver Helena Norin.

Vi behöver vindkraft för klimatets skull

Moderaterna borde föreslå fler och mer ambitiösa initiativ för att nå klimatmålen, i stället för att käbbla om de två projekt som faktiskt skulle kunna göra skillnad, skriver Helena Norin, Naturskyddsföreningen.

Det råder numera full politisk strid om huruvida kommunen skall säga ja till en fortsatt miljöprövning av vindkraftverk i hamninloppet eller ej. Tidigare har en politisk strid mellan blocken ersatts av enighet om att vi skall ha trängselskatt, även om vi nu får bekräfta det i en folkomröstning. Dessa två projekt är viktiga för att vi göteborgare skall nå våra klimatmål. Men de är långt ifrån tillräckliga och vi behöver göra mycket mer!

FN:s klimatpanel IPCC presenterade sin nya klimatrapport i förra veckan och den innehöll ingenting vi inte redan visste. Bara det att vi nu vet det vi redan visste med större säkerhet. Det kommer inte att tysta klimatförnekande vindkraftmotståndare, men det borde stämma till politisk eftertanke i Göteborg. Moderaterna borde föreslå fler och mer ambitiösa initiativ för att nå klimatmålen, i stället för att käbbla om de två projekt som faktiskt skulle kunna göra skillnad.

Lätt att glömma bort

I det höga tonläget är det också lätt att glömma bort att 90 procent av de göteborgare som bor inom synhåll från den befintliga vindkraftparken i Arendal är positiva eller mycket positiva till vindkraft, enligt Sifo. Motståndare till förnyelsebar energi glömmer också lätt bort att miljöförvaltningen bedömer att Göteborg inte kommer att nå klimatmålen även om alla planer genomförs. Att Göteborg ligger vid havet och vid Göta älv, och därmed är dubbelt hotat av klimatförändringarna, har även det fallit ur minnet hos många i stadshuset.

Göteborg är riktigt illa ute och det är dags att vi lägger vår energi på fler klimatprojekt och slutar motarbeta de få som finns.

Naturskyddsföreningen i Göteborg är positiva till en vindkraftpark i Hake fjord, så länge den utreds ordentligt och inte skadar miljön mer än den hjälper klimatet.

Helena Norin

ordförande Naturskyddsföreningen Göteborg

Mest läst