Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Veteran-VM tar över simhallar

  Gamla olympiska mästare tävlar mot motionärer, när världens största simtävling kommer till Göteborg.

  Världens största fotbollsturnering för ungdomar, Gothia Cup, följs av världens största simtävling. Masters-VM, eller veteran-VM som det också kallas, invigs nämligen i Göteborg på tisdagen. 6 500 deltagare från 74 länder tävlar i samma grenar som i vanliga simmästerskap, men skillnaden är att de är mellan 25 och 96 år gamla. De tävlande delas därför in i åldersgrupper med femårsintervaller, där varje grupp har sina egna officiella världsrekord.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Du har spannet från glada amatörer som kanske simmar en gång i veckan till gamla världsmästare som verkligen jagar rekord. Det är den blandningen som är det roliga med masters, säger Helen Johansson, pressansvarig för arrangemanget.

  Det låter som sagt inte helt olikt Gothia Cup. Och precis som där är den sociala biten minst lika viktig som själva tävlandet, med festligheter på kvällarna. Även om det inte blir något disco – den allra största åldersgruppen är den gyllene medelåldern, enligt Johansson.

  Men samtidigt som tävlingarna alltså samlar en hel del motionärer hamnar Göteborgs egna vardagssimmare i kläm. Åbybadet, Lundbybadet och Valhallabadet stänger för allmänheten under de två veckor som mästerskapet pågår. Om man har årskort på Åbybadet förlängs kortets användningstid, men varken på Lundbybadet eller Valhallabadet får man någon förlängning eller ersättning.

  - Det har stått information om detta på webbsidan länge, säger Kjell Rossing, badchef på Valhallabadet. Vi har alltid en bassäng öppen när vi har tävlingar annars, men det här är VM, det går utöver det vanliga.

  Göteborgska motionssimmare får därför hoppas på soligt väder och varma sjö- och havstemperaturer de närmaste veckorna. Eller helt enkelt nöja sig med att vara åskådare ett tag.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.