Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

BB1902GP_124671_855725.jpg

Vet hur guldet känns

Sverige jagar EM-guld. Anette Börjesson vet hur det känns att vinna ett. Hon var med för 25 år sedan när Sverige vann i Luton över England.

I dag startar EM för damer och på tisdag spelar Sverige sin första match och möter Ryssland. I förhandssnacket nämns Sverige som en av favoriterna, tillsammans med i första hand Tyskland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anette Börjesson, som kommer att följa årets EM på plats för Radiosportens räkning, var med 1984 när Sverige tog guld i det första Europamästerskapet som anordnades för damer.

- Att få ett EM var ju otroligt stort, bara det. Jag har ju tidigare spelat några EM-finaler i min andra sport, badminton, men att spela ett i fotboll var en jättekänsla, säger hon.

I den historiska finalen, som spelades över två matcher, skulle avgörandet stå mot England i Luton. Sverige hade innan dess vunnit den första matchen hemma på Ullevi med 1–0.

Det de flesta minns från matchen är att det regnade så intensivt att planen snabbt förvandlades till oigenkännlighet.

- Planen såg verkligen jättefin ut, men det tog inte mer än tjugo minuter ungefär så var den helt söndersprungen. I andra halvlek var det en lervälling, det var inte klokt, säger Anette Börjesson.

Trots att Sverige, enligt Börjesson, förde matchen, lyckades England göra mål och ställningen i full tid var oavgjord. Efter en mållös förlängning fick matchen avgöras på straffar. Börjesson började och satte sin. Helen Johansson missade sin straff, men Elisabeth Leidinge i Sveriges mål räddade två av de engelska bollarna. Pia Sundgage satte sedan den sista straffen, som gav Sverige guldet.

- Det var en helt fantastisk upplevelse. För egen del så tänkte jag faktiskt på badmintonen när jag stod där. Jag har ju varit uppe i några EM-finaler innan, så att för mig var det en dubbel lycka att äntligen få vinna en sådan här final, även om det var i en annan idrott, säger Anette Börjesson.

- Det kan vara bra med silver, men det är fan i mig godare med ett guld, säger hon och skrattar.

Guldet ledde till att damfotbollen fick mycket uppmärksamhet på hemmaplan. Antalet spelare ökade och tv sände matcherna från serien. På senare tid har intresset dippat en del och Anette Börjesson tror att ett nytt EM-guld skulle få upp intresset igen.

- Jag tror att det kan leda till ytterligare ett steg för tjejerna, för damallsvenskan och för alla ungdomar där. Alla de här unga tjejerna behöver se sina förebilder. Det står inte och faller med en vinst, men det är ändå skillnad på att vinna och att bli tvåa eller trea.

Och vinna tror hon helt klart att Sverige kan göra. Det största hindret lär Tyskland vara.

- Jag tror att de har en rejäl chans i år. Tyskland är i vägen tidigt, under förutsättning att Sverige tar sig vidare ur gruppen. Men jag tror att Sverige har en rejäl chans att slå Tyskland även tidigt. Vinner de inte i år så vet jag inte ...

Hon menar att Sverige just nu har ett verkligt bra lag och att man har utvecklat spelet rejält den senaste tiden. Bland annat har spelet blivit effektivare och anfallsspelet mer varierat.

Vilka är de viktigaste spelarna i det svenska laget?

- Egentligen kan du ju inte vara utan någon. Therese Sjögran är naturligtvis jätteviktig. Hon är så aktiv både framåt och bakåt och har en otrolig löpstyrka. Sedan har du Victoria Sandell Svensson, kanske den spelare som har den allra bästa spelförståelsen i laget och ser de där små ytorna som ingen annan hittar. Och så Lotta (Schelin) då. Henne vill man se i toppform. Hon är nästan hundraprocentig i straffområdet och jag tycker att hon har utvecklats under sin säsong i Frankrike.

Sveriges spelare: Elisabeth Leidinge, Jitex BK; Inger Arnesson, Sunnanå SK; Ann Jansson, Hammarby IF; Anette Börjesson, Jitex BK; Angelica Burevik, Stattena IF; Mia Kåberg, AIK; Anna Svenjeby, Jitex BK; Eva Andersson, GIF Sundsvall; Helen Johansson, Jitex BK; Karin Åhman-Svensson, Öxabäck IF; Lena Videkull, Trollhättans IF; Pia Sundhage, Jitex BK; Camilla Andersson, Sunnanå SK; Gunilla Axén, Gideonsbergs IF; Anette Nicklasson, Jitex BK; Doris Uusitalo, Hammarby IF; Anette Hansson, Malmö FF; Karin Ödlund, Kronängs IF.

Förbundskapten: Ulf Lyfors.

Född: 1954.

Meriter inom fotbollen: 70 landskamper, EM-guld 1984, EM-silver 1987, Årets fotbollstjej 1982, Svensk mästare 1974, 1976, 1979, 1981, 1984 och 1989, Svensk cupmästare 1981, 1982 och 1984.

Aktuell: Som expertkommentator för Radiosporten under Dam-EM

Börjesson om Sveriges hot i EM

Tyskland: "Enda sättet att undvika Tyskland tidigt är att bli trea i gruppen, och det tror jag inte Sverige vill."

England: "De är jag nog mest rädd för. Helt klart farligaste laget i gruppen".

Frankrike: " Ett bra lag som är bra, men som jag inte vet så mycket om."

Norge: "Lite av en outsider och är inne i en generationsväxling just nu. På något underligt sätt så lyckas de ändå få till det i mästerskap. De är livsfarliga om de tar sig till semifinal."

Danmark: "Har en del skador, men går säkert vidare från gruppen".

Mest läst